Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rośnie eksport polskiej wieprzowiny do Niemiec

- Przy spadku wywozu mięsa wieprzowego do UE w pierwszych trzech miesiącach br., warto wskazać na dość wysoki wzrost sprzedaży na rynek niemiecki - o blisko 28 proc. do poziomu 14,5 tys. t. - pisze Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Rośnie eksport polskiej wieprzowiny do Niemiec
Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas, fot. Paweł Pawłowski/PTWP

Autor: Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
Data: 14-06-2016, 18:59

Dziwulski zauważa, że według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) polski eksport mięsa wieprzowego (CN 0203) w pierwszym kwartale 2016 r. zwiększył się o 5,2 proc. w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem do poziomu 104 tys. t. Wartość eksportu, ze względu na niższe ceny, zwiększyła się w nieco niższym stopniu - o 4,7 proc. do 745 mln zł.

- Wzrostowi eksportu mięsa wieprzowego z Polski sprzyjało zwiększenie produkcji mięsa wieprzowego w kraju, co było odzwierciedleniem wzrostu ubojów trzody chlewnej w naszym kraju. Według danych GUS od stycznia do końca marca w Polsce liczba ubojów świń wyniosła 5,5 mln szt., co oznacza 2,2 proc. wzrost w stosunku do pierwszego kwartału 2015 r. - dodaje.

Analityk BGŻ BNP Paribas zwraca uwagę, że pierwszy kwartał 2016 r. przyniósł niewielkie zmiany w kierunkach eksportowych mięsa wieprzowego z Polski.

- Niemniej, oznaczające odwrócenie się trendów w handlu tym produktem które zarysowały się w roku ubiegłym. Przejawiały się one zmniejszeniem dostaw na rynek wspólnotowy o 3 proc. do poziomu 79,7 tys. t. i 45 proc. wzrostem sprzedaży zagranicznej do krajów pozaunijnych (do 24,6 tys. t) - dodaje.

Jak dodaje Dziwulski, w 2015 r. obserwowany był znaczny spadek wywozu mięsa wieprzowego poza granice UE, który z kolei kompensowany był wzrostem jego sprzedaży na rynek wewnętrzny Unii. Według danych Eurostatu w całym 2015 r. wolumen eksportu wieprzowiny do UE-27 zwiększył się o 18,4 proc. do 333,4 tys. t.

- Przy spadku wywozu mięsa wieprzowego do UE w pierwszych trzech miesiącach br., warto wskazać na dość wysoki wzrost sprzedaży na rynek niemiecki - o blisko 28 proc. do poziomu 14,5 tys. t. Wysoką dynamiką wzrostu charakteryzował się eksport mięsa wieprzowego do USA. Polska zwiększyła dostawy mięsa wieprzowego na rynek tego kraju o 34 proc. w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem (do 9,1 tys. t). Stany Zjednoczone były zarazem największym, pod względem wartości eksportu, odbiorcą mięsa wieprzowego wieprzowiny z Polski (104 mln zł) - mówi analityk.

Jego zdaniem wzrost sprzedaży na rynek Ameryki Północnej jest odzwierciedleniem zmian w światowym handlu wieprzowiną.

- Zakaz eksportu mięsa wieprzowego wprowadzony przez Chiny ze względu na ASF, uniemożliwia wysyłki na ten rynek z Polski. Popyt zgłaszany przez "Państwo środka" na rynkach zagranicznych jest natomiast bardzo wysoki ze względu na niską podaż wieprzowiny na rynku wewnętrznym. Tym samym zwiększa się jej import z krajów takich jak USA, Niemcy, Hiszpania czy też Dania. Jeśli chodzi o Stany Zjednoczone, w pierwszych czterech miesiącach 2016 r. (dane Agra Europe) zwiększyły one eksport mięsa wieprzowego do Chin blisko trzykrotnie (+192 proc.) do 63 tys. t. Eksport z Niemiec do Chin wzrósł natomiast w analogicznym okresie o 82 proc. do 55,8 tys. t. - podsumowuje.

W ocenie Dziwulskiego utrzymanie wysokiego popytu na rynku chińskim w kolejnych kwartałach może wpływać pozytywnie na rozwój unijnego, w tym również polskiego eksportu wieprzowiny w całym 2016 r.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mariusz Dziwulski RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    eksport wieprzowiny RSS ALERT    /    eksport wieprzowiny do Chin RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.91.245.237
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.