Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie europejska produkcja wieprzowiny

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 15-09-2015, 15:36
Rośnie europejska produkcja wieprzowiny

Oczekuje się, że wolumen wieprzowiny który trafi na rynek w 2015 r. będzie większy niż przed rokiem. Wskazuje na to również Komisja Europejska w raporcie z lipca br. Według raportu produkcja wieprzowiny w br. na rynku wspólnotowym wzrośnie o 2,7 proc. w skali roku do 23,5 mln t. - informują analitycy banku BGŻ BNP Paribas.

Wzrost produkcji potwierdzają dane Eurostat, które mówią o ubojach trzody chlewnej o 5\ proc. wyższych w I poł. br. Jest to zatem wzrost o 560 tys. t w skali roku do poziomu 11,4 mln t. Jeśli porównamy obecny wolumen z I poł. 2013, jest on o 4 proc. wyższy.

Takie wysokie tempo wzrostu było napędzane przez pięć krajów: Hiszpanię, Włochy, Niemcy, Holandię oraz Polskę, które łącznie odpowiadały za 62 proc. ubojów w UE w I poł. br. Największy przyrost, o 164 tys. t (9 proc. w skali roku), miał miejsce na rynku hiszpańskim. Następnie kolejno o 105 tys. t we Włoszech (16 proc.), 70 tys. w Niemczech (3 proc.), 54 tys. w Holandii (8 proc.) oraz 44 tys. t w Polsce (5 proc.).

Równocześnie konsumpcja wieprzowiny na rynku UE w br., powinna w ocenie KE zwiększyć się o 0,7kg na mieszkańca, czyli o 2,1 proc. w stosunku do 2014 r. Oznacza to lekkie wyhamowanie w odniesieniu do 2014 r., kiedy spadek cen wieprzowiny wpłynął na wzrost spożycia średnio o 1kg na mieszkańca (3,2 proc.).

Na sytuację na rynku duży wpływ ma również eksport wieprzowiny. W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. sprzedano 627 tys. t nieprzetworzonego mięsa wieprzowego, czyli o 5 proc. więcej niż przed rokiem.

Niemniej, biorąc pod uwagę powyżej wspomniane zmiany w konsumpcji, jak i wzrost eksportu, nie były one na tyle duże, by w pełni zagospodarować dodatkowy wolumen wieprzowiny który trafił na rynek. Wpłynęło to na utrzymanie się cen na rynku UE w I poł. br. na niższym o 13 proc. poziomie niż przed rokiem, tj. 140 EUR/100 kg.

W II poł. br. oczekujemy niemniej stopniowego odbicia cen. Jak wskazuje thePigSite.com wolumen żywca, który jest dostępny obecnie na rynku niemieckim, holenderskim, belgijskim i austriackim wydaje się nie być wystarczający względem wielkości popytu. Wpływa to na obserwowane obecnie kilkuprocentowe wzrosty. Również w Polsce od ostatniego tygodnia sierpnia (24-30.08) obserwowano stopniowe odbicie. W tygodniu 31.08-6.09.2015 za kg żywca płacono przeciętnie 4,54 zł. Oznacza to 4-procentowy wzrost w okresie dwóch tygodni. Niemniej cały czas jest to niższy poziom niż przed rokiem, kiedy w pierwszym tygodniu września płacono 5,10 zł/kg, czyli 11 proc. więcej niż obecnie.

Jeśli dane o ubojach w północnej części UE się potwierdzą, ceny żywca, wspierane również czynnikami sezonowym, powinny wykazywać niewielkie wzrosty na przestrzeni kolejnego miesiąca.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH