REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rośnie pogłowie czystorasowego bydła mięsnego

  • www.farmer.pl
  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 29-03-2016, 08:18
Rośnie pogłowie czystorasowego bydła mięsnego
Fot. Shutterstock

Z roku na rok przybywa czystorasowego bydła mięsnego, które zaczyna wypierać mieszańce.

REKLAMA

O hodowli i produkcji bydła mięsnego w Polsce, podczas Szkoły Zimowej Hodowców Bydła mówił dr Paweł Dakowski, członek zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Prelegent wskazywał na zwiększający się udział czystorasowego bydła mięsnego w populacji polskiej, który z 55,5 proc. w 2007 r. wzrósł do 72 proc. w roku 2013. Przeważającą ilość stanowi rasa Limousine, która liczy obecnie niemal 13 tys. samic.

Ciągle widoczne jest jednak duże rozdrobnienie gospodarstw. W strukturze wielkości stad przeważają te poniżej 10 sztuk. Według dr Dakowskiego dużą szansę w powiększaniu populacji bydła mięsnego można upatrywać w zastępowaniu mamkami krów mlecznych, którym tempo ubywania wzrasta.

Więcej czytaj w serwisie farmer.pl

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH