Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rośnie popyt, maleje podaż - dobre warunki dla producentów wieprzowiny

- W pierwszej połowie 2019 r. miały miejsce ogromne zmiany na rynku żywca. Przełom 2018 r. i 2019 r. charakteryzował się rekordowo niską odpowiedzialnością produkcji, podczas gdy pod koniec pierwszego kwartału 2019 r. nastąpił gwałtowny wzrost cen i dochodowości - podaje Łukasz Czech, analityk sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.

Rośnie popyt, maleje podaż - dobre warunki dla producentów wieprzowiny
fot. shutterstock.com

Autor: BNP Paribas
Data: 14-06-2019, 10:31

Zmiany cen wynikają z wielu czynników: zmian eksportu, importu oraz krajowej podaży. Według danych Ministerstwa Finansów, w pierwszym kwartale br. eksport wieprzowiny wzrósł o 9,6% (r/r), między innymi dzięki wzrostowi wywozu do Włoch (+25,6% r/r), podczas gdy eksport do głównych odbiorców, Stanów Zjednoczonych oraz Niemiec, utrzymał się na poziomie z zeszłego roku.

- Import wieprzowiny również zmienił się na korzyść producentów. W pierwszym kwartale był mniejszy o 8,1% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Przede wszystkim zmniejszył się przywóz z Niemiec (15,0% r/r) oraz z Danii (-14,2%), a w przypadku Belgii pozostał na tym samym poziomie co rok wcześniej. Import prosiąt zmalał o 0,7%, przy czym przywóz prosiąt z Dani wzrósł o 10,9%, zmniejszył się zaś z Litwy oraz Niemiec - podaje Łukasz Czech.

Podaż wieprzowiny z krajowej produkcji również uległa obniżeniu. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, ubój świń w sztukach był mniejszy o 4,5% a w wadze poubojowej schłodzonej o 1,4%.

- W wyniku ogółu tych zmian, podaż wieprzowiny na rynku zmniejszyła się w ciągu pierwszego kwartału o 3,3%, czyli o 20 tys. t. Sytuacja w Polsce jest pochodną sytuacji na rynku międzynarodowym – według danych Eurostatu eksport z Unii Europejskiej w pierwszym kwartale wzrósł o 9,2% (r/r), głównie za sprawą zwiększonego eksportu do Chin (+25,9% r/r). Chiny, które są odpowiedzialne za 46% światowej produkcji wieprzowiny i około połowę światowej konsumpcji, walczą z ASF. Według szacunków, z powodu tej choroby zlikwidowano około 22% stada podstawowego. W całym 2019 r. produkcja wieprzowiny w Państwie Środka może być zmniejszona o 20-30% względem poprzedniego roku - dodaje Łukasz Czech z BNP Paribas.

Zmiany w handlu zagranicznym, czynniki sezonowe oraz rosnąca, w pierwszym tygodniu czerwca, cena żywca na giełdach niemieckich (+5 c do 1,91 EUR) oraz duńskich (+0,2 DKK do 11,60 DKK) sugerują, że wieprzowina może nadal drożeć. Niemniej, obecnie cena w Polsce jest dość stabilna i kształtuje się na poziomie około 5,80 zł za kilogram. żywca. Dalsze zmiany zależą głównie od sytuacji w Chinach, która jest trudna do przewidzenia, jednak nie należy spodziewać się gwałtownego spadku cen żywca.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

rynek wieprzowiny RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    Łukasz Czech RSS ALERT    /    BNP Paribas RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.204.48.40
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.