Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rośnie produkcja drobiu, zachęca do tego popyt

W pierwszej połowie 2015 r. krajowa produkcja żywca drobiowego wzrosła o 12 proc. i wyniosła 1,4 mln ton. Do końca roku ma wzrosnąć jeszcze o 7 proc. Do produkcji kurczaków zachęca opłacalność chowu i dobra koniunktura w eksporcie - informuje Agencja Rynku Rolnego.

Rośnie produkcja drobiu, zachęca do tego popyt
fot. Shutterstock

Produkcja żywca drobiowego w Polsce wykazuje tendencję wzrostową. Łącznie w 2015 r. produkcja drobiu prawdopodobnie wyniesie 2,9 mln ton i będzie o blisko 10 proc. większa niż w roku 2014. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje, że w 2016 r. nastąpi dalszy, około 10 proc. wzrost tej produkcji.

Wzrostowi produkcji kurczaków w kraju sprzyja duży popyt eksportowy. W okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. z Polski wyeksportowano 639 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych o 15 proc. więcej niż przed rokiem. Wzrósł eksport do UE, która pozostała głównym odbiorcą polskich produktów drobiowych, ale znacznie bardziej zwiększył się ich wywóz do krajów pozaunijnych. Wzrost eksportu jest m.in. wynikiem utrzymującej się konkurencyjności cenowej polskiego drobiu na rynku unijnym oraz rosnącego popytu ze strony innych krajów. Ocenia się, że w całym 2015 r. eksport produktów drobiowych wyniesie ponad 1 mln ton i będzie o 17 proc. wyższy niż w 2014 r. - czytamy w kwartalnym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Eksperci przewidują dalszy wzrost eksportu asortymentu drobiowego w 2016 r., ale tempo tego wzrostu będzie nieco wolniejsze niż w 2015 r. Stymulatorem wzrostu wywozu będą konkurencyjne ceny polskiego drobiu na rynku UE oraz rosnący popyt ze strony niektórych państw Azji i Afryki.

W okresie pierwszych trzech kwartałów 2015 r. ceny skupu kurcząt brojlerów kształtowały się na poziomie o 3-7 proc. niższym niż w analogicznym okresie ub.r. Niższe niż przed rokiem ceny skupu były wynikiem wzrostu produkcji krajowej, spadku cen mięsa czerwonego (wieprzowiny i wołowiny) oraz niższych niż w roku poprzednim cen kurcząt na rynku unijnym. We wrześniu br. kurczęta brojlery skupowano po 3,62 zł/kg, o 3 proc. taniej niż przed rokiem. Ceny skupu indyków ukształtowały się na poziomie 5,81 zł/kg i były o 1 proc. niższe niż rok wcześniej.

W ostatnich latach rośnie konsumpcja drobiu. Powód: drób jest tańszy od mięsa wieprzowego i wołowego, jest bardziej dietetyczny i łatwy w przygotowaniu. W 2014 r. (według GUS) bilansowe spożycie mięsa drobiowego w Polsce wzrosło do 28,2 kg na osobę z 26,5 kg na osobę w 2013 r. Przewiduje się, że w 2015 r. konsumpcja drobiu wzrośnie do 29,5 kg na osobę, do czego przyczyni się spadek cen detalicznych tego mięsa.

więcej informacji:

drób RSS ALERT    /    mięso drobiowe RSS ALERT    /    rynek drobiu RSS ALERT    /    eksport drobiu RSS ALERT    /    produkcja drobiu RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (5)

  • Lysy 2015-10-23 12:22:16
    To jest smutna informacja poniewaz wzrosnie zuzycie hormonu wzrostu i antybiotykow:(
  • Hodowca drobiu 2015-10-23 21:31:50
    Moze zacznie ktos uswiadamiać ludzi np.fundusz promocji mięsa drobiowego żę w polskim droiastwie nie stosuje się i nigdy nie stosowało zadnych hormonow wzrostu.Niestety ludzie w to wierza i to jest smutne.
  • Kajman 2015-10-23 21:51:23
    Drób jest cały schemizowany pod kazda postacia ,przy samym chowie ,oraz w czasie produkcji całej gamy przetworów / nastrzykiwanie na maxa , paniery / to istna tablica Mendelejewa .
  • Tomek 2015-10-23 22:16:05
    byle co jesz i byle co pleciesz,mieso drobiwe to najtansze i nalepsze bialko w pozywieniu człowieka
  • Arek 2015-10-23 22:33:09
    przetworzonego miesa obojetnie czy drobiowe czy wieprzowe nie polecam jesc szczegolnie wedliny same polifosforany.Lepje kupic mieso i samemu przyadzic w kuchni

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.206.217
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.