Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie produkcja i eksport polskiej gęsiny

  • Autor: www.portalspozywczy.pl / BGŻ BNP Paribas
  • Data: 08-11-2016, 10:52
Rośnie produkcja i eksport polskiej gęsiny
fot. shutterstock.com

Hodowla gęsich piskląt od początku 2016 roku wyniosła 8 mln sztuk. Było to o 9 proc. więcej niż w takim samym okresie ubiegłego roku oraz o blisko jedną trzecią więcej niż średnio w latach 2011-2015 – wynika z danych GUS. To oznacza, że w drugiej połowie roku produkcja gęsiny będzie nawet o kilkanaście procent wyższa niż rok wcześniej.

Polska jest głównym eksporterem gęsiny w UE. Jak podaje Eurostat, w 2015 r. wyeksportowała około 21 tys. t mięsa i podrobów z gęsi, co daje wzrost o blisko 14 proc. w stosunku do poprzedniego roku i jedynie o 0,5 proc. mniej niż  w rekordowym 2013 r. Większość gęsiny przeznaczonej na eksport była sprzedawana w formie mrożonej. Polska gęsina jest doceniana zarówno w kraju, jak i za granicą ze względu na swoje właściwości odżywcze i smakowe.

W 2015 r. zdecydowana większość, bo 86 proc., wolumenu eksportu polskiej gęsiny trafiła na rynek unijny. Niezmiennie od wielu lat głównym odbiorcą tego rodzaju mięsa są Niemcy, którzy w omawianym okresie zaimportowali blisko 15 tys. t polskiej gęsiny, a eksport do tego kraju stanowił 71 proc. całkowitego wolumenu eksportu gęsiny z Polski.

– Pomimo, że  w pierwszym półroczu tego roku  po raz pierwszy od wielu lat odnotowano mniejszy wolumen eksportu niż rok wcześniej, nie przesądza to jednak o tegorocznym poziomie eksportu gęsiny. Większość ubojów, a także eksportu, odbywa się w drugiej połowie roku.  Jednak zestawione dane z poziomem produkcji żywca gęsiego  pokazują, że więcej tego gatunku mięsa pozostało na polskim rynku. Świadczyć to może o coraz większej popularności gęsiny wśród Polaków, choć nadal jest to produkt niszowy. Od kilku lat organizacje producentów gęsi zachęcają Polaków do spożywania tego gatunku mięsa zgodnie ze staropolskim przysłowiem „Na świętego Marcina dobra gęsina” – powiedziała Magdalena Kowalewska, specjalista w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.– Brak jest jednoznacznych danych dotyczących konsumpcji gęsiny w Polsce, jednak szacuje się, że spożycie tego typu mięsa na jednego mieszkańca wciąż jest znikome i prawdopodobnie nie przekracza 30 g rocznie – dodała  Magdalena Kowalewska.

W tym roku rolnicy utrzymujący gęsi mogą liczyć na wyższe ceny niż w roku ubiegłym. Średnie ceny skupu gęsi tuczonych w październiku były o blisko 3 proc. wyższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku i wyniosły około 7,50 zł/kg. Wzrastająca produkcja wskazuje, że jest to prawdopodobnie związane  z utrzymującym się dużym popytem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 959) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH