Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rośnie ryzyko zatruć salmonellą

Okres letni to czas, gdy ryzyko zatruć pokarmowych spowodowanych przez bakterie z rodzaju Salmonella rośnie. Aktualnie znanych jest ponad 2500 serotypów bakterii salmonella, jednakże z tej liczby tylko niewielka ich ilość powoduje zakażenia u ludzi i zwierząt.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 29-05-2012, 13:19

Na podstawie badań można stwierdzić, że około 12 serotypów bakterii odpowiada za ponad 70 proc. zakażeń. Najczęściej zakażenie wywołuje Salmonella Typhimurium, namnażając się, m.in. w wątrobie i śledzionie, dziennie, zwiększa swoją liczbę nawet 100 krotnie. W przypadku ostrych infekcji może doprowadzić nawet do śmierci ludzi i zwierząt.

Pożywienie, którym jest karmiony drób także może być źródłem, przez które wnika zakażenie na fermę. Stąd bardzo ważna jest dbałość o jakość paszy i standard małych, fermowych mieszalni oraz współpraca z zaufanymi dostawcami surowców i producentami pasz. Hodowcy produkujący pasze na własne potrzeby czasem bagatelizują, np. ryzyko związane z zakupem surowców.

Marcin Gumowski z Provimi zwraca uwagę, że w jego firmie Provimi Polska duży nacisk kładzie się na monitoring jakości surowców oraz produktu gotowego poprzez wykonywanie ich dokładnych analiz. Firma stosuje w mieszankach także specjalne dodatki paszowe, które zapobiegają zakażeniom bakteryjnym, jak np. własny produkt Biacid.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Marcin Gumowski RSS ALERT    /    Provimi Polska RSS ALERT    /    salmonella RSS ALERT    /    pasze RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.229.142.175
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.