Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie sprzedaż drobiu na rynek pozaunijny

  • Autor: BGŻ
  • Data: 23-06-2015, 14:19
Rośnie sprzedaż drobiu na rynek pozaunijny
W pierwszych czterech kwartałach roku eksport drobiu na rynek pozaunijny wzrósł o 45 proc.

Siłę napędową dla rozwoju eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego z Polski jest rynke pozaunijny. Z danych Eurostat wynika, że w okresie pierwszych czterech miesięcy 2015 r. eksport poza UE zwiększył się w skali roku o 45 proc. do poziomu ok. 56 tys. t. Oznacza to znaczną intensyfikację sprzedaży - donoszą analitycy BGŻ.

Dla porównania w 2014 r. tempo wzrostu w analogicznym okresie było na znacznie niższym poziomie, ok. 8 proc.

Odwrotne tendencje można było zauważyć dla wywozu nieprzetworzonego mięsa drobiowego na rynek wspólnotowy. W analizowanym okresie I-IV br. sprzedaż do pozostałych krajów członkowskich wyniosła ok. 201 tys. t, tj. 11 proc. więcej niż przed rokiem. Oznacza to wyhamowanie dynamiki wzrostu wobec 17 proc. odnotowanych w 2014 r.

Należy jednak podkreślić, że cały czas głównym odbiorcą surowca z Polski jest rynek UE (78 proc. eksportu), gdzie głównymi importerami pozostają Niemcy, Wielka Brytania, Francja oraz Republika Czeska. W porównaniu do poprzednich lat, kiedy to prym wiodły Niemcy, obecnie wzrost eksportu na rynek wspólnotowy napędzany jest przez Francję, Wielką Brytanię z dynamiką na poziomie odpowiednio 24 proc. (3,6 tys. t) i 20 proc. (3,6 tys. t) w okresie I-IV 2015 r. Ponadto w analizowanym okresie dwukrotnie zwiększyła się sprzedaż do Belgii. Jednak wolumen jest nadal o połowę mniejszy od sprzedaży na rynek brytyjski.

Z kolei, jak wynika z danych Eurostat, na rynkach pozaunijnych systematycznie rośnie sprzedaż do Beninu. W okresie pierwszych czterech miesięcy 2015 r. wzrosła ona o 17\ proc. do 11 tys. t. Kraj ten tym samym pozostaje głównym pozaunijnym odbiorą surowca z Polski. Niemniej, mięso drobiowe jest później często reeksportowane do sąsiednich krajów w Afryce. Wg danych Eurostat, obserwujemy znaczne zainteresowanie polskim surowcem w Liberii, Kongo oraz Gabonie. Te trzy kraje z Afryki Centralnej i Zachodniej zaimportowały w analizowanym okresie łącznie 9 tys. surowca, o 3 tys. więcej niż przed rokiem. Co więcej, w omawianym okresie prawie czterokrotnie zwiększył się eksport nieprzetworzonego mięsa drobiowego na Ukrainę, który wyniósł 9,1 tys. t. Z kolei do Chin trafiło prawie trzy razy więcej surowca z Polski niż przed rokiem, tj. 8 tys. t.

Warto zwrócić uwagę, że pomimo odnotowanego łącznego wysokiego tempa wzrostu sprzedaży na rynki pozaunijne na początku br., wg danych Eurostat, eksport do Hongkongu zmniejszył się w skali roku o 7 proc. do 8 tys. t.

Biorąc pod uwagę łączną dynamikę sprzedaży nieprzetworzonego mięsa drobiowego w okresie I-IV 2015 r. na rynkach zagranicznych zwiększyła się ona w skali roku o 17 proc. do poziomu 257 tys. t. Jest to 38 tys. t więcej niż przed rokiem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 968) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH