Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie unijna produkcja drobiu; w Polsce wzrost jest największy

  • Autor: PAP
  • Data: 20-07-2015, 17:48
Rośnie unijna produkcja drobiu; w Polsce wzrost jest największy
fot. Fotolia

O 4 proc. zwiększyła się unijna produkcja drobiu w pierwszym kwartale tego roku wobec tego samego okresu ub.r., przoduje Polska z 16 proc. wzrostem. Według prognoz KE tendencja taka powinna utrzymać się w całym 2015 r.

Według ostatnich, lipcowych prognoz Komisji Europejskiej, unijne kraje wyprodukują w tym roku o 1,8 proc. więcej drobiu niż w ubiegłym tj. 13,5 mln ton. Większej produkcji sprzyjają niższe ceny pasz - podała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA)w oparciu o dane KE.

W pierwszym kwartale br. największe dynamiki wzrostu zaobserwowano w Polsce (+16 proc.), Hiszpanii (+8 proc.), Francji (+4 proc.) i Niemczech (+2 proc.). W 2016 r. produkcja drobiu w UE będzie nadal rosła (o 1,5 proc.) do 13,7 mln ton, pod warunkiem, że nie wystąpią większe zakłócenia na rynku np. choroby, wzrost cen pasz itp.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w ub.r. produkcja drobiu wyniosła 2 mln 210 tys. ton. W tym roku szacowana jest na 2 mln 430 tys. ton. Warto zaznaczyć, że w 2000 r. produkcja drobiu w naszym kraju była na poziomie 619 tys. ton czyli w ciągu 15 lat wzrosła aż 4 krotnie.

KE przewiduje, że spożycie drobiu w UE, po 4 procentowym wzroście w ubiegłym roku, w 2015 r. zwiększy się już tylko o 1 proc., a w 2016 r. o dalsze 1,7 proc. do 13 mln ton, czyli przeciętnie do 25,5 kg na jednego mieszkańca.

Z danych IERiGŻ wynika, że w 2014 r. statystyczny Polak zjadł 27,5 kg mięsa drobiowego tj. o 1,5 proc. więcej niż rok wcześniej. W tym roku prognoza przewiduje konsumpcję na poziomie 28 kg na osobę.

Mięso drobiowe będzie nadal tańsze od mięsa czerwonego (wołowiny, wieprzowiny), co będzie zachęcało do konsumpcji.

UE ma w tym roku szansę na zwiększenie eksportu drobiu do krajów azjatyckich i afrykańskich jak np. Hongkong czy Angola, gdzie do tej pory dominowali Amerykanie. Według ekspertów, epidemia ptasiej grypy w USA oraz silny dolar prawdopodobnie osłabią konkurencyjność amerykańskiego drobiu na rynkach zagranicznych. Szacują że w 2015 r. ze względu na duży popyt ze strony państw Azji i Afryki unijny eksport mięsa drobiowego może zwiększyć się o 6,3 proc. do ok. 1,4 mln ton.

W ocenie KE, w 2016 r. dynamika wzrostu wywozu zmniejszy się do ok. 1,7 proc. ze względu na spodziewany powrót drobiu z USA na rynek światowy. Większą rolę będzie odgrywała także Brazylia (Chiny zniosły embargo na brazylijskie mięso).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH