Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rośnie znaczenie kierunku mięsnego w produkcji bydła

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 01-09-2009, 10:33
Rośnie znaczenie kierunku mięsnego w produkcji bydła

W ubiegłym tygodniu GUS opublikował wyniki badania pogłowia bydła i owiec według stanu na koniec czerwca 2009 roku. Według tych danych w momencie badania pogłowie bydła w Polsce wynosiło 5,7 mln sztuk i było o 1,0 proc. niższe niż rok wcześniej. Do spadku najbardziej przyczyniła się redukcja o 4,6 proc. pogłowia krów mlecznych (opis tendencji patrz: sekcja mleko) - informują eksperci BGŻ.

Mniejsza liczba krów oznaczała również mniejszą liczbę urodzeń cieląt. W rezultacie pogłowie cieląt w wieku poniżej 1 roku było o 2,0 proc. niższe niż przed rokiem. Spadek liczby cieląt w stosunku do ubiegłego roku był i tak mniejszy niż spadek liczby krów, co oznacza, że zwiększyła się liczba cieląt przypadających na jedną krowę.

Dane wskazują na dość szybką zmianę orientacji rolników z kierunku produkcji mlecznej na kierunek mięsny. Podczas gdy spada liczba krów mlecznych, liczba krów mamek (takich, których mleko wykorzystywane jest do odchowu cieląt) dynamicznie wzrasta (o 11,6 proc. r/r). Wciąż jednak w porównaniu z krajami Europy Zachodniej udział krów mamek w całkowitej populacji bydła jest w Polsce niewielki.

O coraz większym nastawieniu mięsnym w produkcji bydła świadczy również szybko rosnące pogłowie młodego bydła w wieku 1-2 lat. W poprzednich latach duża część cieląt urodzonych w polskich gospodarstwach była eksportowana lub przeznaczana na ubój. Od ubiegłego roku jednak coraz większa część zwierząt jest odchowywana w gospodarstwach do wieku 1-2 lata i wówczas sprzedawana na ubój.

Ten kierunek produkcji stał się znacznie bardziej opłacalny, kiedy spadł popyt na polskie cielęta za granicą, wzrósł natomiast popyt na polską wołowinę. Od początku tego roku żywiec wołowy uzyskuje w skupie rekordowe ceny. Dzięki temu opłacalność odchowu bydła znacznie się zwiększyła.

Dane GUS wskazują również na dalszą koncentrację pogłowia bydła w Polsce. Mimo spadku w skali kraju w ujęciu rocznym, pogłowie bydła wzrosło w województwach: kujawsko-pomorskim (8,5 proc.), podlaskim (7,9 proc.), wielkopolskim (5,2 proc.), warmińsko-mazurskim (2,8 proc.) i łódzkim (1,5 proc.). Natomiast pogłowie maleje szybciej niż przeciętnie na południu i zachodzie kraju.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH