Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rosyjskie embargo na wieprzowinę to efekt zaangażowania Polaków na Ukrainie

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-04-2014, 11:21
Rosyjskie embargo na wieprzowinę to efekt zaangażowania Polaków na Ukrainie
Marcin Wroński, prezes Instytutu Rozwoju Rolnictwa im. Władysława Grabskiego (fot. materiały prasowe)

Coraz więcej wskazuje na to, że rosyjskie embargo na polską wieprzowinę jest efektem naszego zaangażowanie się w konflikt na Ukrainie. To Polska najwyraźniej z krajów Unii Europejskiej żądała sankcji dla Rosji. Teraz prawdopodobnie odczuwamy tego konsekwencje - ocenia Marcin Wroński, prezes Instytutu Rozwoju Rolnictwa im. Władysława Grabskiego.

Z informacji jakie przekazali przedstawiciele Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Rosji wynika, że od 7 kwietnia zostaje wprowadzony zakaz importu przetworów z mięsa wieprzowego z Polski i Litwy. Oficjalnie decyzja ta jest konsekwencją pojawienia się w naszym kraju dwóch przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików w pobliżu granicy z Białorusią.

- Działania jakie podjęła strona polska po wykryciu ASF, w odpowiednim stopniu zabezpieczają nas przed wystąpieniem tej choroby w gospodarstwach. Rosja, czy żaden inny kraj nie ma więc podstaw do wprowadzania embarga, dlatego trudno doszukać się merytorycznych podstaw takiej decyzji - podkreśla Marcin Wroński.

- Ogłaszając zakaz tylko dla towarów z Polski i Litwy widać, że chodzi o złamanie unijnej solidarności. Rząd nie może dopuścić do wprowadzenia embarga tylko na wybrane kraje. Wykluczyłoby to na bardzo długi okres nasze mięsa z rynków Rosji, Białorusi, czy Kazachstanu. Według danych za 2013 roku eksport mięsa wieprzowego na Białoruś wyniósł 42 tys. ton, a do Rosji 32 tys. ton - dodaje.

Prezes Instytutu Rozwoju Rolnictwa zaznacza, że rząd nie może dopuścić, żeby zakaz importu został rozszerzony na mleko, owoce i warzywa. - Powinien powstać kompleksowy plan działań dla przetwórców i producentów łagodzący negatywne skutki zakazu. Na początek musimy zdywersyfikować eksport wieprzowiny. Zwrócić uwagę na takie kraje jak: Korea, Japonia, Filipiny, Angolia, czy inne kraje azjatyckie - apeluje. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • wzw 08-04-2014, 22:04:
Rozumiem, że embargo ze strony Ukrainy na polskie mięso to także efekt zaangażowania się Polaków na Ukrainie?
  • fgxv 07-04-2014, 11:45:
A ktoś ma co do tego wątpilwości!? Co nam daje zaangażowanie w ten konflikt, póxniej nawet Ukraińcy maja w nosie nasze zaangażowanie :(

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH