Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Rozpoczął się pilotażowy projekt identyfikacji bydła

Pierwsze 20 sztuk bydła mięsnego zostało oznakowane kolczykiem z chipem. Dzięki temu będzie można prześledzić całą drogę życia zwierzęcia - od urodzenia po ubój. Mało tego, mięso będzie można zidentyfikować na sklepowej półce.

Rozpoczął się pilotażowy projekt identyfikacji bydła
fot.PTWP

Do projektu zostało wytypowane bydło ras mięsnych Limousine, Hereford oraz tzw. mieszańce mięsne. Pochodzi ono z dwóch gospodarstw w Brzeźnie oraz Zblewie (woj. pomorskie) - poinformował PAP w poniedziałek producent bydła z grupy inicjatywnej Józef Skarzyński.

Testowany system umożliwia śledzenie, gdzie w danej chwili znajduje się zwierzę. Ponadto, od nowonarodzonych cielaków będą pobierane próby DNA, co powoli na sprawdzenie od jakiej krowy pochodzi wołowina, która np. jest na półce sklepowej. Ma to uniemożliwić fałszowanie mięsa - podkreślił rolnik.

Kolejnym celem eksperymentu jest możliwość poinformowania konsumenta o tym, z jakiej konkretnie rasy bydła pochodzi dany kawałek mięsa, z jakiego terenu i jakiego gospodarstwa.

Jak poinformował Skarzyński na razie jest to projekt "startowy", prywatny, w którym bierze udział tylko kilku rolników, ale podjęte są starania, by taki eksperymentu przy udziale ministerstwa rolnictwa, przeprowadzić na większą skalę - na 15 tys. sztuk bydła, w 10 grupach producenckich i w 200 gospodarstwach.

Nowy system cyfrowego monitoringu zapewni zwiększenie bezpieczeństwa, dzięki gromadzeniu kompletnych danych o każdym kawałku mięsa wołowego od producenta do konsumenta. Dostęp do tych informacji będzie możliwy dzięki zastosowaniu technologii BlockChain, nie tylko dla krajowych instytucji zajmujących się bezpieczeństwem żywności, ale także dla unijnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

bydło mięsne RSS ALERT    /    bydło mięsne w Polsce RSS ALERT    /    znakowanie bydła RSS ALERT    /    bydło RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.234.88.196
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.