Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rozpoczął się sezon odławiania Skrei – norweskiego dorsza arktycznego

Skrei to norweski dorsz arktyczny, który odławiany jest wyłącznie w sezonie zimowym na północnym wybrzeżu Norwegii. Przybywa tam, aby złożyć jaja, po czym ponownie wraca do lodowatego Morza Barentsa. Jego ograniczona dostępność oraz walory smakowe sprawiają, że uważany jest za najlepszego dorsza na świecie

Rozpoczął się sezon odławiania Skrei – norweskiego dorsza arktycznego
fot. materiały prasowe

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 13-01-2020, 13:24

Skrei żyje w lodowatym Morzu Barentsa, ale każdego roku przemierza ok. 2 tys. kilometrów
w kierunku cieplejszych wód u północnego wybrzeża Norwegii, aby złożyć ikrę. W styczniu do wód znajdujących się u podnóża Lofotów oraz wysp Vasteralen przybywa miliard norweskich dorszy arktycznych, które pozostawiają tam średnio od 2,5 do 5 milionów jajeczek w jednym sezonie.  Wtedy również rozpoczynają się połowy tej ryby. Po tarle, które ma miejsce głównie w marcu oraz w kwietniu Skrei wyrusza w podróż powrotną i tym samym, 30 kwietnia sezon na króla dorszy dobiega końca. Dlatego okres od stycznia do kwietnia to idealny czas, aby nabyć świeżego sezonowego Skrei.

Skrei pochodzi z największych i najstabilniejszych zasobów dorsza, a jego połowy należą do jednych z najbardziej zrównoważonych na świecie. Jest to efekt prowadzonej przez Norwegię polityki rybołówstwa. W latach 90. XX wieku powstała obowiązująca do dziś koncepcja zrównoważonego rozwoju. Zakłada ona m.in. stosowanie wyważonych kwot połowowych, które w tym roku wynoszą 993 000 ton przy czym na Norwegię przypada ok. 413 000 ton, w połączeniu z zakazem odrzutów. Dodatkowo jest to także zmniejszenie floty, surowe przepisy dotyczące metod połowu, jak również bieżące kontrole. Zrównoważone zarządzanie zasobami zostało uznane przez WWF i jest certyfikowane przez Radę Zarządzania Zasobami Morskimi (MSC). Od 2005 r. Skrei jest rybą chronioną.

 Warunki połowu a także proces przygotowywania Skrei do eksportu są jasno określone i ściśle przestrzegane przez norweskich rybaków oraz przetwórców. Dzięki temu świeża ryba zachowuje swoje wartości odżywcze i walory smakowe nawet 12 dni od daty złapania. Ponadto nazwa handlowa Skrei® przyznawana jest wyłącznie przez norweskie zakłady produkcyjne dla arktycznych dorszy zimowych, które zostały złowione a następnie przerobione i opakowane zgodnie z ustalonymi, surowymi regułami urzędowej normy (NS 9406: 2013). Są to ryby pierwszej klasy pochodzące ze zrównoważonych połowów, co potwierdzone jest certyfikatem jakości.

 Skrei jest rybą dziką, pochodzącą z morza, która pracuje przez cały sezon. Dzięki podróży przez surowe wody zyskuje jędrne chude białe mięso, które charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 – posiłek złożony ze Skrei pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę cenną substancję, które wynosi 1-1,5 g. Bogaty jest także w białko (16,9 g na 100 g mięsa ryby) oraz posiada małe ilości tłuszczu (0,6 g na 100 g ryby). Co więcej, jest doskonałym źródłem selenu, sodu, potasu i jodu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Skrei RSS ALERT    /    dorsz RSS ALERT    /    odławianie RSS ALERT    /    połowy dorsza RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.210.24.208
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.