Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rozpoczynają się kontrole zakładów mięsnych, starających się o uprawnienia eksportowe do Chin

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 21-10-2011, 13:17
Rozpoczynają się kontrole zakładów mięsnych, starających się o uprawnienia eksportowe do Chin

W ten weekend rozpoczną się kontrole weterynaryjne polskich zakładów produkujących wieprzowinę, które ubiegają się o uprawnienia eksportowe do Chin. Kontrola będzie prowadzona przez inspektorów z Chin i potrwa do 4 listopada. Dotyczyć będzie 17 zakładów - informują przedstawiciele Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

- O pozwolenia na eksport starają się zakłady mięsa czerwonego. Kontrola inspektorów z Chin rozpocznie się 23 października i potrwa do 4 listopada 2011r. Mamy nadzieję na pozytywne wyniki, a tym samym na uzyskanie kolejnego pozwolenia - mówi w rozpowie z serwisem portalspozywczy.pl Ilona Suwała, technolog żywności Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Piotr Ziemann ze Stowarzyszenia przypomina, że o uprawnienia eksportowe do Chin stara się 17 zakładów.

- Chińczycy chcą pracować tylko z największymi ubojniami. Sami wybierają sobie tych, którzy mają największe możliwości i mogą w ciągu miesiąca dostarczyć nie jeden kontener, ale np. 2-3 statki towaru. Nie chcą natomiast rozmawiać z przetwórcami - mówi Piotr Ziemann.

Jak przypomina Ilona Suwała, obecnie dopuszczone do eksportu na rynek chiński jest mrożone mięso drobiowe z wyłączeniem podrobów. Uprawnienia do jego eksportu mają: SuperDrob SA, P.P.U.H. Prosper Sp. z o.o., Storteboom Hamrol Sp. z o.o., Zakłady Mięsne Biernacki, Alima-Gerber SA Production Plant z Rzeszowa ma pozwolenie na eksport produktów spożywczych w słoiczkach, przeznaczonych dla dzieci, zawierających mięso drobiowe lub mięso z indyka.

Mariola Szwaj Dyrektor ds Handlowych w firmie Verico Experts Sp. z o.o. ocenia, że do rozpoczęcia eksportu polskiej wieprzowiny do Chin jeszcze droga daleka.

- Przez wiele lat rząd polski nie był w stanie podpisać z władzami chińskimi odpowiednich porozumień, które by otwarły rynek chiński na polską wieprzowinę. Dopiero 24 maja 2010 w Pekinie pomiędzy Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP a Generalnym Urzędem Nadzoru Jakości Inspekcji oraz Kwarantanny ChRL został podpisany protokół w sprawie sprawowania nadzoru i wymagań weterynaryjnych dotyczących mięsa wieprzowego wywożonego z Polski do Chin. Dokument ten umożliwił rozpoczęcie działań w kierunku otwarcia rynku chińskiego na polską wieprzowinę - mówi Mariola Szwaj.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH