REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rusza kampania promująca gęsinę. Patronuje jej prezydentowa

  • Autor: PAP
  • Data: 04-11-2012, 18:05

Kampanię promującą gęsinę, jako smaczne i zdrowe mięso, z którego potrawy powinny znaleźć się na stołach 11 listopada, czyli w dzień świętego Marcina i Święto Niepodległości, prowadzi już po raz czwarty samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. Patronat nad tegoroczną akcją "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina" przyjęła małżonka prezydenta Anna Komorowska.

REKLAMA

- Powoli, ale systematycznie, dorabiamy się własnej, smakowitej tradycji związanej ze Świętem Niepodległości. Wybraliśmy gęś, bo po pierwsze jest dobrze zakorzeniona w kuchni staropolskiej, a poza tym znakomita w smaku i dobrze nadaje się do wspólnego, rodzinnego przygotowania świątecznego posiłku. Warto też pamiętać, że to właśnie nasz region słynie z najlepszych pod względem smaku i właściwości odżywczych gatunków gęsi, w tym przede wszystkim białej kołudzkiej - powiedział marszałek województwa Piotr Całbecki.

Kampania ma charakter zarówno regionalny, jak i ogólnopolski.

Gęsina z regionu kujawsko-pomorskiego zagości na stołach Pałacu Prezydenckim podczas uroczystego obiadu, z który z okazji Święta Niepodległości wyda prezydent Bronisław Komorowski dla członków korpusu dyplomatycznego i najważniejszych postaci polskiej polityki. Dania z gęsiny zostaną podane według staropolskich przepisów, tylko trochę dostosowanych do dietetycznych wymogów współczesności.

W menu, przygotowanym przez znakomitego kucharza Artura Moroza, znajdą się m.in.: gęsi pasztet z marynatami, półgęski na listkach rukoli, sałatka z pieczonej gęsi z dynią i śliwkami, sałatka z gęsich żołądków, faszerowane ćwikłą gęsie szyje, gęś na kiszonej kapuście i gęsie wątróbki z bekonem. Oprócz potraw z gęsiny, na stole w Pałacu Prezydenckim znajdą się inne specjały z regionu kujawsko-pomorskiego: pierniki toruńskie, rogale bydgoskie, torty kajmakowe, chleby ze Stolna i jabłka z Doliny Wisły.

Potrawy z gęsiny pojawią się przed 11 lipca też w parlamencie, dzięki wsparciu pochodzących z Torunia wicemarszałków Sejmu - Jerzego Wenderlicha i Senatu - Jana Wyrowińskiego. Na degustację zaproszeni zostaną posłowie i senatorowie, a także akredytowani dziennikarze.

W regionie kujawsko-pomorskim kulminacyjną częścią kampanii będzie 10 i 11 listopada Festiwal Gęsiny w Przysieku koło Torunia. W jego ramach obędą się m.in. kiermasz wyrobów z gęsi i warsztaty kulinarne.

W okresie przed Świętem Niepodległości mieszkańcy regionu będą mogli wygrać w konkursach organizowanych przez lokalne media łącznie dwa tysiące gęsich tuszek, które ufundował samorząd województwa.

Zwyczaj podawania na stoły gęsiny 11 listopada był kiedyś w Polsce bardzo rozpowszechniony, czego potwierdzeniem są m.in. słowa poety Kaspra Twardowskiego z 1630 r., którym pisał: "Polacy zaś ten zwyczaj mają, dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają".

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH