REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rusza kampania promująca regionalną wieprzowinę

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-05-2013, 11:43

Kampania "Wieprzowina regionalna - doceń smak tradycji" ma na celu zwrócenie uwagi restauratorów i konsumentów na wyjątkowe walory kulinarne mięsa świń puławskich oraz złotnickich białych i złotnickich pstrych.

REKLAMA

Głównym celem kampanii prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus" jest zwiększenie świadomości na temat polskich tradycyjnych ras świń oraz poszerzenie wiedzy na temat doskonałych walorów smakowych mięsa. Akcja promocyjno-informacyjna obejmie swoim zasięgiem przede wszystkim województwo lubelskie, mazowieckie oraz wielkopolskie. W jej ramach zaplanowano szkolenia, spotkania bezpośrednie z restauratorami oraz działania promocyjne w prasie branżowej.

Rodzime rasy świń takie jak puławska, złotnicka biała oraz złotnicka pstra to rasy zachowawcze objęte Programem Ochrony Zasobów Genetycznych. Doskonałe przystosowanie do polskich warunków środowiskowych, wysoka odporność na choroby, hodowla w małych, rodzinnych gospodarstwach oraz karmienie tylko i wyłącznie naturalnymi paszami sprawiają, że ich mięso wyróżnia się unikalnymi wartościami kulinarnymi.

Co ważne z punktu widzenia restauratorów i konsumentów, wieloletnie zabiegi ekspertów oraz hodowców o zachowanie czystości rasy, połączone z unikalnymi warunkami hodowli spowodowały, że otrzymano rasy charakteryzujące się doskonałymi wartościami kulinarnymi. Mięso rasy puławskiej oraz złotnickiej białej i pstrej posiada większą zawartość tłuszczu śródmięśniowego, który jest nie tylko głównym nośnikiem smaku, ale jednocześnie powoduje, że mięso jest soczyste i miękkie. Nawet najprostsze danie przygotowane z tego mięsa zyskuje zupełnie inną jakość.

Mięso polskich ras tradycyjnych zdobyło już duże uznanie za granicą, jednak w Polsce wiedza na jego temat jest nadal niszowa. Organizatorzy kampanii liczą, że dzięki kilkumiesięcznej akcji promocyjno-informacyjnej mięso ze świń ras tradycyjnych zagości na polskich stołach, nie tylko przy specjalnych okazjach, ale także na co dzień.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH