Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Ryby mogą chronić przed chorobą Parkinsona

Pewne białko zawarte w rybach utrudnia gromadzenie się związanych z chorobą Parkinsona, białkowych złogów. Niektóre gatunki mają tej substancji więcej niż inne, a jej ilość zmienia się wraz z porami roku.

Ryby mogą chronić przed chorobą Parkinsona
Fot. Shutterstock

Ryby od dawana uważa się za ważny składnik zdrowej diety - zwracają uwagę naukowcy ze szwedzkiego Uniwersytetu Technologicznego w Chalmers. Zwykle jednak ceni się je za obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Szwedzki zespół zaznacza jednak, że badania na temat wpływu tych kwasów dawały nie zawsze spójne wyniki, tymczasem nowe rezultaty sugerują ważne działanie substancji zupełnie innego rodzaju.

Chodzi o zapobieganie chorobie Parkinsona, w której powstawaniu uczestniczy białko o nazwie alfa-synukleina. Odkłada się ono w mózgu, w postaci tzw. amyloidu, prowadząc do procesów chorobowych. Zwane jest ono nawet białkiem Parkinsona.

Badacze odkryli, że obecne w rybach inne białko - parwalbumina łączy się z alfa-synukleiną i zapobiega jej szkodliwej kumulacji.

"Parwalbumina usuwa +białko Parkinsona+ i w prosty sposób, poprzez tworzenie z nim własnych agregatów, zapobiega jego gromadzeniu się" - tłumaczy prof. Pernilla Wittung-Stafshede, główna autorka pracy opublikowanej w piśmie "Scientific Reports".

Naukowcy sugerują, że ponieważ parwalbumina występuje w rybach w dużych ilościach, zwiększenie ich spożycia może być prostym sposobem ochrony przed ciężkim schorzeniem.

Śledź, dorsz, karp, łosoś czerwony - to przykłady gatunków o szczególnie dużej zawartości parwalbuminy, ale jak twierdzą naukowcy, występuje ona także u wielu innych ryb. Jej stężenie może się przy tym zmieniać wraz z porami roku.

"Ze względu na zwiększoną aktywność metaboliczną, ryby mają zwykle większą wartość odżywczą pod koniec lata. Poziom parwalbuminy jest dużo wyższy u ryb po okresie dużego nasłonecznienia, więc dobrym pomysłem może być zwiększenie ich konsumpcji jesienią" - twierdzi jedna z badaczek, prof. Nathalie Scheer.

Tymczasem, ponieważ gromadzące się w mózgu białkowe amyloidy towarzyszą także innym schorzeniom, np. chorobie Alzheimera, stwardnieniu zanikowemu bocznemu, czy chorobie Huntingtona, szwedzki zespół zamierza sprawdzić, czy ich odkrycie ma znaczenie także dla ochrony przed innymi zaburzeniami.

"Choroby te przychodzą z wiekiem, a ludzie żyją coraz dłużej. W przyszłości czeka nas eksplozja tego typu schorzeń, a mamy się czego bać, ponieważ nie dysponujemy odpowiednimi lekarstwami. Musimy więc przyglądać się wszystkiemu, co wydaje się obiecujące" - mówi prof. Wittung-Stafshede.

W kolejnym kroku badacze chcą sprawdzić, jak parwalbumina pochodząca ze śledzi transportowana jest w ludzkich tkankach.

"Dogłębne badanie dystrybucji parwalbuminy w tkankach człowieka będzie bardzo interesujące. Spodziewamy się naprawdę ekscytujących wyników" - zapowiadają naukowcy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ryby RSS ALERT    /    spożycie ryb RSS ALERT    /    choroba Parkinsona RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.