Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek wieprzowiny: Maleje globalna produkcja, ożywienie w eksporcie

  • Autor: Marta Skrzypczyk/BGŻ BNP Paribas
  • Data: 13-06-2017, 18:09
Rynek wieprzowiny: Maleje globalna produkcja, ożywienie w eksporcie
fot. shutterstock

- W 2016 r. światowa produkcja drobiu, po raz pierwszy w historii, przewyższyła produkcję wieprzowiny. W bieżącym roku mięsa wieprzowego na rynku globalnym będzie jeszcze mniej - ocenia Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Na początku czerwca Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała kolejny numer raportu Food Outlook. Według prognoz jej ekspertów w bieżącym roku na świecie zostanie wyprodukowane 114,7 mln t mięsa wieprzowego. Oznacza to spadek o niespełna 1% wobec szacowanych na 2016 r. 115,6 mln t. Dla porównania, produkcja drobiu ma wzrosnąć o 0,4% (do 117,7 mln t).

Jednocześnie FAO skorygowała szacunki za 2016 r. Jeszcze w październiku eksperci przewidywali, że światowa produkcja mięsa wieprzowego w ubiegłym roku pozostanie wyższa niż drobiowego -  o 0,7 mln t. Z najnowszego raportu wynika już, że w tym czasie drobiu na świecie wyprodukowano o 1,6 mln t więcej niż wieprzowiny. W bieżącym roku różnica zwiększy się do 3,0 mln t. 

W ocenie Marty Skrzypczyk tegoroczna obniżka produkcji wieprzowiny jest przede wszystkim wynikiem jej spadku w Chinach, kraju mającego 45-proc. udział w globalnej produkcji tego mięsa (49% w 2013 r.).

- Nowe wymagania środowiskowe obligują gospodarstwa położone blisko terenów wysoko zurbanizowanych do likwidacji lub przeniesienia prowadzonej działalności. Według szacunków zaprezentowanych przez Genesus Genetics dotyczy to około 16 mln świń, stanowiących około 10% pogłowia w Chinach. W rezultacie produkcja wieprzowiny w 2017 r. ulegnie obniżeniu o prawie 4% w relacji rocznej do 49,8 mln t. Będzie to poziom o 10% niższy wobec 2014 r. W pozostałych krajach Azji, z wyjątkiem Japonii, przewidywany jest już wzrost produkcji - dodaje.

Skrzypczyk zwraca uwagę, że jeżeli chodzi o inne państwa należące do dużych producentów i eksporterów wieprzowiny, największe zmiany prognozowane są dla Stanów Zjednoczonych.

- Według ekspertów FAO w 2017  r. wyprodukowane zostanie tam o 4,6% więcej mięsa -  łącznie 11,8 mln t. W Kanadzie produkcja ma być większa od ubiegłorocznej o 2,8% i wynieść 2,2 mln t. Z kolei w UE ustabilizuje się na poziomie z 2016 r., tj. 23,3 mln t - mówi.

Jak dodaje ekspertka, na światowy handel wieprzowiną, podobnie jak na produkcję, największy wpływ będą wywierały Chiny.

- Z raportu FAO wynika, że w bieżącym roku kraj ten zakupi z rynku światowego 2,8 mln t mięsa, o 12% więcej niż rok wcześniej. Dość duży wzrost spodziewany jest także w przypadku Japonii, która do 2014 r. była największym światowym importerem wieprzowiny -  o 3% do 1,4 mln t -  oraz Korei Południowej -  o prawie 3% do 640 tys. t - dodała.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH