Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Rząd przekonał firmy do produkcji konserw ze świń skażonych wirusem ASF

Mimo początkowego oporu, ministerstwu rolnictwa udało się znaleźć grupę firm, które zgodziły się na zamówienie rządu wyprodukować konserwy ze świń pochodzących ze stref zakażonych wirusem ASF - pisze portal Wirtualna Polska.

Rząd przekonał firmy do produkcji konserw ze świń skażonych wirusem ASF
fot. shutterstock

Autor: WP.pl
Data: 12-08-2017, 10:02

Jak podaje portal WP.pl, ministerstwo rolnictwa wypłaca odszkodowania rolnikom, których hodowla została skażona wirusem ASF. Z kolei Beata Szydło wspólnie Krzysztofem Jurgielem zachęcają producentów z branży mięsnej do zagospodarowania świń ze stref zajętych przez wirusa. Ministerstwo zobowiązało się nie podawać danych producentów. 

- To bardzo dobre konserwy, o najwyższej ponad 90-procentowej zawartości mięsa czy tłuszczu. Są bezpieczne, ponieważ surowiec przetworzono w temperaturze ponad 80 st. C, a w tych warunkach wirus ginie. Partia produktu trafiła już do jednej z rządowych agencji - informuje portal.

- Konserwowe szynki, mielonki, pasztety nie są w żaden sposób oznaczane, że surowiec do ich produkcji pochodził z tzw. niebieskich stref (tak określane są siedliska występowania wirusa). Trafią do rolniczych agencji, a te rozdystrybuują towar do jednostek budżetowych. W praktyce wojska, zakładów karnych, szpitali być może nawet szkół. Podkreślmy, że finalne produkty mają być w pełni bezpieczne - pisze WP.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Beata Szydło RSS ALERT    /    Krzysztof Jurgiel RSS ALERT    /    Ministerstwo Rolnictwa RSS ALERT    /    ASF RSS ALERT    /    świnie RSS ALERT    /    konserwy RSS ALERT

KOMENTARZE (17)

  • Niki 2017-08-12 15:34:20
    Zawsze myślałem że jesteście profesjonalistami a tu taka bezmyślność i tytuł: \"Rząd przekonał firmy do produkcji konserw ze świń skażonych wirusem ASF\" ..... Przecież ASF to choroba zwalczana z urzędu i świnie chore MUSZĄ być zutylizowane i NIGDY nie trafią do konserw! Ten text jest wybitnie dyletancki co nie zmienia postaci żeczy, że nasz rząd zaspał :(
  • dr pasikonik 2017-08-13 11:13:00
    @Niki Następnym razem przed obrażaniem autorów tekstu, warto sprawdzić fakty. P pierwsze wirusa ASF można wykryć najwcześniej 4 dni po zakażeniu, więc badanie świni zakażonej wcześniej test nic nie wykaż. Po drugie wirus i bardzo zjadliwy i odporny i jak dotychczas nie opracowano szczepionki przeciw ASF. Stąd aktualnie zwalczanie choroby odbywa się wyłącznie metodami administracyjnymi poprzez wybijanie zwierząt chorych ORAZ ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W STREFIE ZAPOWIETRZONEJ. Takie są praktyki stosowane (dotychczas) w UE, które są (dotychczas były) też opisywane w materiałach szkoleniowo dla lekarzy weterynarii w Polsce.
  • pytajnik 2017-08-13 11:27:19
    A mnie zastanawia jak firmy zapewnią separację linii produkcyjnych dla mięsa ze strefy skażonej i nieskażonej? Jakoś trudno mi uwierzyć, by któraś z nich była w stanie ponieść takie nakład i do tego praktycznie zrealizować to w rybie natychmiastowym. Co oznacza ryzyko przenoszenie wirusa w ramach zakładu produkcyjnego.
  • rolnik podlaski 2017-08-13 18:56:52
    Panie Pasikonik. Nie powinno się wypowiadać w kwestiach na których się nie znamy lub ich nie rozumiemy 1. Jeśli wirus jest wykrywany 4 dni po zakażeniu to znaczy że stale zajadamy się potencjalnie zakażonym mięsem z ASF bo nikt tejże świni przed ubojem na ASF nie zbadał bo jest to niemożliwe, jak Pan podaje 2. ASF jest tylko jedną z wielu, wielu chorób zwierząt szkodzących wyłącznie świniowatym a nie naczelnym. Stale zjadamy zwierzęta a także rośliny i ryby które chorują na swoje choroby, a zadaniem weterynarii jest uznanie czegoś za jadalne a czegoś innego za podlegającego konfiskacie 3. Świnie te pochodziły ze stad które były przetrzymywane w zamkniętych obiektach zostały przynajmniej dwukrotnie przebadane na ASF w odstępach przynajmniej 2 tygodniowych wobec tego już wirus powinien być wykrywalny we krwi 4. Moim zdaniem wcale nie trzeba było ich badać na ASF, a jedynie obserwować bo jeżeli przez miesiąc a czasem 40 dni nie padły masowo to znaczy że ASF nie miały. 5. Autor artykułu pisząc że mięso pochodzi ze świń skażonych ASF powinien odwołać to publicznie. Świnie nie były skażone, a jedynie pochodziły ze stref określanych jako paskowane, bo nawet zgodnie z przepisami weterynaryjnymi dawno już minął okres opisany przez lekarza powiatowego dla rejonu zapowietrzonego i zagrożonego opisany w prawodawstwie. 6. Tak więc świnie nie były skażone, skażone są jedynie goniące za sensacją umysły dziennikarzy WP 7 Z jednym się z Panem zgadzam, zawsze warto sprawdzić fakty
  • dr pasikonik 2017-08-14 15:33:08
    @ rolnik podlaski Prosze posługiwać się merytoryką i faktami, a nie domyśleniami: Ad1”Jeśli wirus jest wykrywany 4 dni po zakażeniu to znaczy że stale zajadamy się potencjalnie zakażonym mięsem z ASF bo nikt tejże świni przed ubojem na ASF nie zbadał bo jest to niemożliwe, jak Pan podaje” Po pierwsze nie „jeśli” tylko ta wykazują badania. Po drugie nie mówimy tu o jakimkolwiek mięsie tylko o mięsie z obszaru potencjalnie skażonym drogą powietrzną. I to także wynika z badań, które wskazują że wirus ASF bardzo łatwo przenosi się tą drogą i stąd też wynikają rekomendację co do wybijania wszystkich (nie tylko u których stwierdzono obecność po 4 dniach inkubacji). Proszę wybaczyć, ale bardziej wierze w badania wirusologów i biologów oraz ich rekomendacje, niż eksperty służące realizacji celów politycznych.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.209.104.7
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.