Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rzecznik Animeksu: Zakłady mięsne powinny stale poprawiać efektywność

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 31-08-2011, 16:03
Rzecznik Animeksu: Zakłady mięsne powinny stale poprawiać efektywność
Andrzej Pawelczak, rzecznik Grupy Animex

Stała poprawa efektywności na każdym etapie produkcji żywności czyli "od pola do stołu" jest koniecznością każdego zakładu mięsnego - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Pawelczak, rzecznik Grupy Animex.

- Czy wzrosty cen trzody mocno wpływają na przetwórców?

- Oczywiście, że wpływają. Wzrosty te, jak doskonale wiedzą wszystkie zakłady przetwórcze, bardzo trudno jest przełożyć na wzrost ceny produktu końcowego w takim okresie czasu, aby przetwórca nie ponosił strat z tego powodu. To z kolei ma bezpośredni wpływ na kondycję finansową zakładów.

- Widzi Pan szanse na zwiększenie rentowności firm mięsnych?

- Stała poprawa efektywności na każdym etapie produkcji żywności czyli "od pola do stołu" jest koniecznością każdego zakładu mięsnego chcącego konkurować na obecnym rynku europejskim. Od tego zależy ewentualna poprawa rentowności całej branży. Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH