Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rzepak i śruta rzepakowa alternatywami dla importowanej soi w żywieniu drobiu?

Poszukiwanie nowych rozwiązań w zakresie żywienia drobiu to jedno z najważniejszych wyzwań, jakie stoi przed polskim sektorem rolno-spożywczym. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych
w 2018 roku podpisały porozumienie w tej sprawie, a obecnie proponują dalszy plan działań, m.in. w zakresie udostępnienia wyników badań prowadzonych przez instytuty naukowe oraz wyboru konkretnej grupy roślin białkowych i ich promocji.

Rzepak i śruta rzepakowa alternatywami dla importowanej soi w żywieniu drobiu?
fot. archiwum

W ocenie KRD-IG koncepcja znalezienia alternatywy dla importowanej śruty sojowej w postaci rodzimego białka spotyka się z zainteresowaniem zarówno producentów pasz, jak i hodowców oraz producentów drobiu, jednakże wprowadzenie tych planów w szerokim wymiarze wymaga systemowych rozwiązań. Obecnie polska produkcja roślin wysokobiałkowych nie jest w stanie zaspokoić potrzeb wszystkich odbiorców.

Eksperci przekonują również, że aby skutecznie zachęcić do stosowania surowców alternatywnych wobec sprowadzanej soi, konieczne jest opracowanie receptur i technologii, które pozwolą wykorzystywać je w jak najbardziej efektywny sposób. Aby zostały zaakceptowane przez rynek, muszą być też konkurencyjne cenowo, a to z kolei wymaga inwestycji, które pozwolą produkować rodzime białko na przemysłową skalę.

Biorąc pod uwagę powyższe okoliczności Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG) wspólnie z Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych (KZPRiRB) już kilka miesięcy temu zainicjowała publiczną debatę na ten temat.  1 października 2018 roku przedstawiciele obu organizacji podpisali w obecności Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pana Jana Krzysztofa Ardanowskiego, porozumienie, w którym zobowiązali się, m.in. do wspólnego poszukiwania możliwości wykorzystania krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej, a także  do wymiany doświadczeń na temat dostępności rodzimego białka paszowego.

29 marca 2019 roku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja, podczas której przedstawiciele branży podsumowali dotychczasowe efekty, a przede wszystkim zaproponowali dalszy plan działania.

– Czas na kolejne kroki. W październiku wytyczyliśmy sobie cele, a teraz nadeszła pora, aby nadać im praktyczny wymiar – mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG. – Na spotkanie zaprosiliśmy reprezentantów firm, dla których temat żywienia drobiu  jest niezwykle istotny, ponieważ ma wpływ na ich codzienne funkcjonowanie, osoby zajmujące się uprawą oraz naukowców. Jesteśmy przekonani, że efektem tej dyskusji będzie zdiagnozowanie problemów związanych z wykorzystywaniem rodzimych źródeł białka jako alternatywy dla soi pochodzącej z importu, ale też wskazanie realnych szans i możliwości w tym zakresie. Cieszy nas fakt, że w konferencji wziął udział minister Jan Krzysztof Ardanowski, ponieważ od samego początku podkreślaliśmy jak ważna dla skutecznego wprowadzenia proponowanych rozwiązania jest współpraca z administracją rządową.

więcej informacji:

KRD-IG RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    śruta sojowa RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2019 RSS ALERT    /    Łukasz Dominiak RSS ALERT    /    Juliusz Młodecki RSS ALERT    /    Krajowe Zrzeszenie Producenów Rzepaku i Roślin Białkowych RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.234.111.56
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.