REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sektor mięsa owczego zaczyna rosnąć

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 16-12-2014, 13:49
Sektor mięsa owczego zaczyna rosnąć
W minionej dekadzie pogłowie owiec i kóz w Unii stale się kurczyło (fot. Fotolia)

Po kilku latach spadku produkcji oraz spożycia mięsa owczego w krajach UE, w bieżącej dekadzie można spodziewać się większej stabilizacji w tym sektorze. Spadkowy trend zostanie wyhamowany przede wszystkim dzięki poprawie opłacalności produkcji - podaje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Większość krajów UE, będących największymi producentami tego gatunku mięsa we Wspólnocie, zdecydowało się na utrzymanie wsparcia hodowli owiec powiązanego z produkcją. W rezultacie produkcja netto mięsa owczego i koziego w Unii w 2024 r. wzrośnie prawdopodobnie do poziomu 918 tys. ton wobec 908 tys. ton szacowanych w 2014 r.

W minionej dekadzie pogłowie owiec i kóz w Unii stale się kurczyło. Dynamika tego spadku zaczęła słabnąć od 2010 r., jednakże proces ten kształtował się zróżnicowanie w poszczególnych krajach Wspólnoty. W latach 2010- 2012 pogłowie owiec w Hiszpanii zmniejszyło się o ponad 2 mln sztuk, natomiast we Francji spadło o 0,5 mln sztuk. W tym samym czasie liczebność tych zwierząt w Irlandii, Grecji oraz w Rumunii zwiększyła się łącznie o 1,4 mln sztuk. 

W bieżącej dekadzie import mięsa owczego i koziego do Wspólnoty nie przekroczy poziomu zapisanego w kontyngentach taryfowych. Nowa Zelandia oraz Australia nie będą wypełniały w całości swoich kontyngentów w dostawach do Wspólnoty ze względu na rosnące możliwości zbytu na innych rynkach, w szczególności w Azji.

Ponadto produkcja owczarska w Nowej Zelandii jest coraz bardziej ograniczana konkurencją ze strony sektora mleczarskiego. W bieżącej dekadzie poziom wywozu mięsa owczego i koziego z Unii pozostanie na relatywnie niskim poziomie. Pomimo wzrostu eksportu odnotowanego w minionych latach, wywóz mięsa oraz żywca utrzyma się do 2024 r. na poziomie 79 tys. ton.

Ceny mięsa owczego będą kształtowalny się korzystnie, podążając za trendami notowanymi na innych rynkach. Pod koniec prognozowanego okresu mogą one przewyższać obecny poziom o 10 proc. Utrzymywaniu się wysokich cen sprzyjać będzie stały popyt płynący na mięso z Azji, głównie z Chin oraz Bliskiego Wschodu, w szczególności z Arabii Saudyjskiej.

Mięso owcze jest najmniej chętnie spożywanym gatunkiem mięsa w krajach UE, stanowiąc zaledwie 2,8 proc. konsumpcji mięsa ogółem. Do 2024 r. poziom spożycia tego gatunku mięsa przypadającego na jednego mieszkańca w Unii prawie się nie zmieni (i to pomimo wzrostu cen), wynosząc 1,8 kg/osobę (w wadze produktu).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH