REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sektor trzody wymaga specjalizacji

  • www.farmer.pl
  • Autor: Iwona Dyba, farmer.pl
  • Data: 05-06-2015, 11:15
Sektor trzody wymaga specjalizacji
Jest szansa na zwiększenie produkcji trzody w Polsce (fot. Fotolia)

Warto pamiętać, że na krajowym rynku trzody chlewnej zawsze będzie miejsce dla gospodarstw mających dobre wyniki w odchowie prosiąt, utrzymujących wysoki status zdrowotny i dostarczających na rynek duże i wyrównane partie prosiąt lub tuczników.

REKLAMA

Wielu producentów i hodowców świń długo czekało na konkretne wsparcie i w końcu w ramach PROW 2014-2020 takie wsparcie jest możliwe. Wspólnymi siłami związków branżowych, grup producenckich, spółdzielni i zrzeszeń, jednostek naukowych oraz samych zainteresowanych, czyli rolników udało się to zrobić. Przy dzieleniu pieniędzy z nowego koszyka postanowiono dofinansować krajową produkcję prosiąt z działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”.

Jak podają wstępne szacunki organizacji branżowych dla kilku tysięcy gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną, jest to szansa na zwiększenie swojej produkcji i przede wszystkim jej unowocześnienie. Jest to również moment, który dobrze wykorzystany, pozwoli producentom prosiąt pogłębić swoją specjalizację i prowadzić bardziej konkurencyjną produkcję. Tak, aby krajowe prosięta nie odbiegały jakością w porównaniu do materiału importowanego, ale wygrywały z nim niższą ceną.

Potencjał dla krajowej produkcji prosiąt jest, wystarczy spojrzeć na lokalny rynek. Obecnie w kraju jest ponad 40 podmiotów zajmujących się importem zagranicznych prosiąt do Polski. Statystyki też potwierdzają, że intensywność sprowadzania świń do Polski nie słabnie. Jak podają ostatnie dane GUS-u zaledwie do marca 2015 r. import młodych świń wyniósł 763,9 tys. sztuk i był wyższy niż w analogicznym okresie 2014 r. o 25,9 proc. Przeciętna waga żywa jednej zaimportowanej sztuki wynosiła 30 kg. Patrząc na rok 2014 r. import prosiąt i warchlaków w grudniu  wyniósł nieco ponad 5 mln szt. i był wyższy niż w analogicznym okresie 2013 r. o 7,1proc.. Przeciętna waga żywa 1 zaimportowanej wówczas sztuki, była wyższa niż w pierwszym kwartale 2015 r. wynosiła 43 kg.

Rosnący z roku na rok import młodych świń jest niepokojący. Jest to zjawisko bardzo niekorzystne dla kondycji krajowej hodowli i produkcji świń. Wielu producentów odchodzi od prowadzenia stada loch, przekształcając je na tuczarnie, a czasami rezygnując całkowicie z produkcji świń. To oznacza, że tradycja i wiedza dotycząca prowadzenia stada loch, która była często przekazywana z pokolenia na pokolenie zanika na stałe. Dodatkowo tracą też na tym firmy, zaopatrujące ten sektor w swoje usługi i produkty – weterynaria, pasze i dodatki paszowe, zwierzęta hodowlane, wyposażenie itp.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH