Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sektor wołowiny w Wielkiej Brytanii wymaga zmian

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 08-06-2009, 11:21

Według raportu brytyjskiej organizacji ds. wołowiny i jagnięciny (EBLEX) sektor wołowiny w Wielkiej Brytanii zmierza w złym kierunku. W latach 1990-2007 pogłowie bydła na Wyspach obniżyło się o 27 proc., czemu towarzyszył spadek produkcji mięsa wołowego - podaje FAMMU/FAPA.

Pomimo bieżących wysokich cen bydła, silnego popytu konsumenckiego oraz rosnącego eksportu wielu producentów nadal ma kłopoty z opłacalnością produkcji. Jak się okazuje wysokie obecnie ceny żywca wołowego są tak naprawdę realnie niższe w porównaniu z 1990 rokiem. Według raportu przygotowanego przez EBLEX, producenci, przetwórcy, decydenci polityczni oraz inni przedstawiciele przemysłu powinni wypracować długofalową strategię, służącą zabezpieczeniu przyszłości sektora wołowiny w Wielkiej Brytanii.

Niepokojący zdaniem EBLEX jest fakt, iż wielu kluczowych przedstawicieli sektora nie dostrzega niebezpieczeństw, co powoduje, że zmierza on bezpowrotnie ku załamaniu. Współczynnik samowystarczalności Wielkiej Brytanii w wołowinę obniżył się ze 109 proc. w 1995 roku do 80 proc. w 2008 roku. Tymczasem spożycie tego gatunku mięsa jest obecnie o 12 proc. większe w porównaniu z 1990 rokiem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH