Skażona wołowina nie będzie wycofana ze sprzedaży

- Nie ma potrzeby wycofywania ze sprzedaży skażonej dioksynami wołowiny - postanowiła agencja odpowiedzialna za bezpieczeństwo żywności (FSAI). Jak donoszą w środę irlandzkie media, stopień skażenia dioksynami uznany został za "niski".
Skażenie dioksynami typu PCB (polichlorowanych bifenyli) u przebadanego bydła, choć przekracza dwu lub trzykrotnie dopuszczalny limit, nie stwarza jednak zagrożenia dla zdrowia ludzi. W przypadku wieprzowiny, poziom skażenia przekraczał limit 80-200 razy, dlatego zaszła konieczność wycofania jej z rynku.
Źródłem skażenia jest pasza zwierzęca, którą karmiono zarówno świnie jak i bydło, pochodząca od tego samego producenta i dostawcy - Millstream Recycling.
Źródło: Gazeta Wyborcza

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!