REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Skażony dioksynami smalec firmy Agro-top wycofywany ze sklepów

  • Autor: PAP
  • Data: 17-12-2008, 20:38

Skażony dioksynami smalec firmy PPH Agro-top w Wiśniewie wycofywany jest ze sklepów - poinformował w środę Główny Lekarz Weterynarii. Poziom dioksyn w smalcu jest prawie czterokrotne wyższy od dopuszczalnych norm.

REKLAMA

Smalec został wyprodukowany 13 października br. z wieprzowiny pochodzącej z Irlandii. Datę przydatności do spożycia określono na 12 sierpnia 2009 roku. Produkt trafił do odbiorców z województw: mazowieckiego, łódzkiego, lubelskiego, podlaskiego i warmińsko-mazurskiego.

Przekroczenie norm dioksyn stwierdzono także w próbce mrożonej wątroby wieprzowej z zakładu w woj. wielkopolskim. "Próbki pochodzą z towaru zatrzymanego w zakładzie (...); będzie podlegał on zniszczeniu" - napisano w komunikacie.

Badania próbek boczku wędzonego pochodzących z zakładu w woj. dolnośląskim oraz szynki mielonej z zakładu w woj. podkarpackim
nie wykazały przekroczenia normy dioksyn. Wyższego stężenia tej substancji nie wykryto również w mięsie wołowym z zakładów w woj.
opolskim oraz lubelskim.

Główny Lekarz Weterynarii poinformował, iż otrzymał pismo od władz irlandzkich, wyjaśniające, że mięso pochodzące od bydła podejrzanego skażeniem dioksynami nie było wysyłane do krajów UE. Irlandia zapewniła, że wszystkie te zwierzęta zostały zidentyfikowane i znajdują się pod stałą kontrolą.

"W związku z powyższym, w dniu dzisiejszym Główny Lekarz Weterynarii wydał pisemne zalecenie o zniesieniu restrykcji zatrzymywania przesyłek mięsa wołowego pochodzącego z Irlandii, które pozyskane zostało od zwierząt ubitych po 7 grudnia 2008 roku" - napisano w komunikacie.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ss 29-12-2008, 20:48:
Niema to jak kroma chleba z wiejskim smalcem
  • ogóreczek 18-12-2008, 18:36:
smalczyk jest ok.
  • Stańczyk 18-12-2008, 14:30:
Zastanawiający jest fakt, że na zaiportowane ponad 600 ton skażonego mięsa przez różne firmy z terenu kraju a Główny Lekarz Weterynarii opublikował dane tylko jednej z firm producenckich. Czy firma "Agrotop" była importerem skażonej partii surowca, z której wyprodukowano partię smalcu?. Chciałbym się dowiedzieć, czy to pomyłka, czy też celowe działanie urzędników Głównego Inspektoratu Weterynarii? Czy tak w Polsce ma wyglądać "równe" traktowanie podmiotów gospodarczych wobec prawa? Gdzie były te służby kilka miesięcy wstecz, kiedy skażone mięso napływało do Polski i trafiały na stoły konsumentów? Powyższe pytania poddaję pod rozwagę szanownym czytelnikom oraz urzędnikom Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH