Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Skup mięsa dorbiowego, trzody i żywca wieprzowego zmniejszył się

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 29-10-2008, 11:21

Według danych GUS w trzech pierwszych kwartałach br. skup żywca drobiowego wyniósł łącznie 702,6 tys. t (w masie bitej ciepłej), czyli prawie o 19 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W ostatnich miesiącach obserwowane jest jednak wyraźne spowolnienie wzrostowej dynamiki skupu. W okresie styczeń-wrzesień produkcja mięsa drobiowego w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej wzrosła o 8,5 proc. do 897 tys. ton.

W tym samym czasie skup trzody chlewnej wyniósł 797,1 tys. ton mbc, czyli 8 proc. mniej niż rok temu. We wrześniu skup spadł zaledwie o 0,7 proc. w relacji rocznej, ale prawdopodobnie w dużej mierze był to efekt większej ilości dni roboczych. W trzech pierwszych kwartałach skup żywca wołowego był o 15 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2007 r., przy czym skup cieląt obniżył się bardziej niż skup bydła dorosłego.

Według MRiRW w trzecim tygodniu października przeciętna cena zakupu żywca wieprzowego po raz kolejny spadła, ale mniej niż normalnie w tym okresie. Cena na poziomie 4,24 PLN/kg jest o 19 proc. wyższa w relacji rocznej. Kolejny tydzień z rzędu obniżała się cena kurcząt i jest już o 4 proc. niższa niż przed miesiącem. Z kolei indory od trzech tygodni drożeją i są o 5 proc. droższe niż przed miesiącem, jednakże nadal są o 14 proc. tańsze niż przed rokiem. Ceny żywca wołowego bardzo stabilne - już trzeci tydzień z rzędu są na poziomie 4,22 PLN/kg.

Rynek europejski

Na unijnym rynku trzody kontynuacja sezonowych spadków cen. Od pierwszego tygodnia września cena skupu spadła łącznie o 6,6 proc. Należy jednak pamiętać, że w ujęciu historycznym cena unijna jest wciąż bardzo wysoka; o 22 proc. wyższa w relacji rocznej i o 21 proc. wyższa niż przeciętnie w latach 2002-06. Największy wpływ na spadek średniej ceny unijnej w trzecim tygodniu października miały spadki w Hiszpanii, Polsce i Niemczech. W omawianym tygodniu po raz pierwszy od ponad pół roku polska cena referencyjna spadła poniżej przeciętnej ceny w UE.

Według najnowszych danych Eurostatu w pierwszych ośmiu miesiącach br. dynamicznie wzrastał eksport mięsa drobiowego z UE do krajów trzecich. Łącznie w tym okresie wyeksportowano 607 tys. t tego gatunku mięsa, tj. o 10 proc. więcej w relacji rocznej. Najwięcej w ujęciu bezwzględnym wzrósł eksport z Niemiec (o 24 tys. t) i Francji (o 23 tys. t). Eksport z Polski wzrósł o 9 proc. do 31 tys. ton. W tym samym czasie wolumen importu do UE nie zmienił się. Po bardzo dużej dynamice przywozu w pierwszych miesiącach br.(wówczas import przewyższał eksport), w II kwartale br. nastąpiło wyraźne spowolnienie. Dzięki temu w całym okresie dodatni bilans handlowy UE wyniósł 50 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH