Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Służby weterynaryjne kontrolują zakłady mięsne po doniesieniach z Rosji

  • Autor: PAP
  • Data: 12-08-2013, 19:10
Służby weterynaryjne kontrolują zakłady mięsne po doniesieniach z Rosji

Zakłady, z których pochodzi mięso kwestionowane przez Rosję z powodu obecności w nim bakterii z grupy coli są obecnie kontrolowane przez służby weterynaryjne - powiedział PAP w poniedziałek zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Jak podała w poniedziałkowym komunikacie Inspekcja Weterynaryjna, powiadomienia o wykryciu zanieczyszczeń mikrobiologicznych w produktach pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych w trzech polskich zakładach znalazło się 9 i 10 sierpnia br. na stronie internetowej Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Rosji.

Chodzi o wykrycie bakterii e-coli w mrożonym szpiku wieprzowym i wołowinie z polskich zakładów. Dotyczy to firmy Torex, spółki Carnis oraz zakładów mięsnych Biernacki.

Jażdżewski powiedział, że na razie strona polska nie dostała oficjalnego powiadomienia o sprawie, jak również Rosjanie nie zwrócili towaru. Nie wiadomo także, jakiej partii towaru to dotyczyło. Mimo to, Inspekcja Weterynaryjna zdecydowała o przeprowadzeniu kontroli w trzech zakładach, z których pochodzi kwestionowane przez stronę rosyjską mięso.

Dopóki nie zostanie ustalona przyczyna zanieczyszczenia, każda partia towaru eksportowanego będzie badana dodatkowo na obecność bakterii e-coli - zapewniał wiceszef weterynarii. Dodał, że weterynarze pobiorą także próbki produkowanego mięsa. Kontrole się już rozpoczęły, wyniki będą znane najwcześniej po 72 godzinach - wyjaśnił Jażdżewski.

Zaznaczył, że będą też przeglądane procedury obowiązujące w danym zakładzie, gdyż bakterie w grupy e-coli mogą pojawić się wskutek nieprzestrzegania higieny. Zakażenie nimi może nastąpić podczas produkcji mięsa, ale także transportu czy załadunku i rozładunku mięsa - stwierdził.

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że od stycznia do czerwca, polskie zakłady wyeksportowały 1297 partii mięsa na rynek Federacji Rosyjskiej, właściwe władze rosyjskie stwierdzają średnio 2-3 uchybienia miesięcznie na 200-300 takich partii polskiego mięsa.

"Ponadto w dniu 9 sierpnia 2013 roku właściwe władze rosyjskie poinformowały o wprowadzeniu wzmożonych kontroli laboratoryjnych dla zakładów działających na terenie 18 innych państw - eksporterów mięsa do Federacji Rosyjskiej" - czytamy w komunikacie Inspekcji Weterynaryjnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • bigos 19-08-2013, 16:01:
I co nasze dzielne służby stwierdziły? Jakoś nic nie słychać...
Biło się pianę a teraz cisza...
  • konkurencja 14-08-2013, 08:18:
Widzę ze koledzy z działu marketingu sądząc po zdjęciu w artykule nie koniecznie widzą różnice pomiędzy bydłem a trzodą.
  • hohoł 13-08-2013, 10:51:
Zapewne ktos sprowadził tanie i pięknie śmierdzące gówno z zachodu

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH