REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Snails Garden rozwija sprzedaż ślimaków we Włoszech i Francji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-04-2015, 15:45
Snails Garden rozwija sprzedaż ślimaków we Włoszech i Francji
Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden (fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl)

W zeszłym roku Snails Garden uruchomiło hurtownię i sprzedaż detaliczną na terenie Włoch. - Jest to bardzo duży i chłonny rynek, jeżeli chodzi o konsumpcję ślimaków. Tutaj nie ma takich zahamowań, jak w Polsce. Przy naszej obecnej skali produkcji nie było innego wyjścia, musieliśmy zainicjować sprzedaż na zachód – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden.

REKLAMA

W planach lidera polskiego rynku ślimaków jest otwarcie restauracji we Włoszech. – Na tamtejszym rynku doskonale sprzedają się ślimaki w całości, podawane w sosami. Nie ma potrzeby oprawiana ślimaka i pozbywania się worka trzewiowego. Ważny jest jednak dobór gatunku i gramatura danego ślimaka. We Włoszech wykorzystuje się przede wszystkim ślimaka hodowlanego gatunku  mniejszego, Helix Aspersa Muller, czyli Mały Szary – tłumaczy Grzegorz Skalmowski.

Zaznacza jednak, że Włochy to w zasadzie kraj, gdzie spożywa się wszystkie rodzaje ślimaka hodowlanego, które można uprawiać w Polsce. - Do nich należy także ślimak afrykański Helix Aspera Maxima, czyli Duży Szary, a także winniczek Helix Pomatia, zbierany do tej pory z natury. Dla porównania na rynku hiszpańskim króluje głównie Mały Szary. Tutaj nie jada się Dużego Szarego, ze względu na czarne mięso tuż przy tzw. płaszczu. Częścią jadalną  tego ślimaka jest tylko i wyłącznie stopa. Dlatego, aby sprzedać ten gatunek wymagana jest przetwórnia ślimaków, która odzieli mięso od flaka – podkreśla właściciel Snails Garden.

Plany jego firmy są dalekosiężne. - W tym roku podpisaliśmy kolejną umowę  o współpracy  na rynku francuskim – zdradza Skalmowski. I dodaje: - Naszym zadaniem, jako przetwórni będzie zaopatrywanie w ślimaki przetworzone, głownie mrożone, na rynku polskim własnych hurtowych placówek handlowych - tzw. sklepów firmowych, które będą zaopatrywały polskie restauracje. Stawiamy też na produkowanie na potrzeby własnej włoskiej spółki, ale także na potrzeby rynku francuskiego, który generalnie kupuje tylko i wyłącznie mięso mrożone.

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH