Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Snails Garden: Stawiamy na Slow Tourism

- Nikt nie spodziewa się, że wszyscy Polacy będą jadali ślimaki, bo nigdzie na świecie tak nie ma. Nasze działania są teraz skierowane na turystę z całego świata, któremu chcemy pokazać nasze walory i zaskoczyć smakiem Warmii, Mazur oraz Powiśla, do których zaliczamy także ślimaki - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Skalmowski, właściciel P.P.H.U Eko Snails Garden & Bistro Ślimaka.

Snails Garden: Stawiamy na Slow Tourism
Grzegorz Skalmowski oraz Mariola Piłat-Skalmowska, fot. PTWP

Autor: AT/portalspozywczy.pl
Data: 20-12-2017, 15:07

Grzegorz Skalmowski przypomina, że firma Snails Garden zaczęła swoją drogę od eksportu żywych ślimaków do Hiszpanii.

- Przez 15 lat nabyliśmy doświadczenia zmieniając technologię hodowli ślimaków na warunki polskie, wypracowując odpowiednią linie genetyczną i dostosowując stado podstawowe ślimaków hodowlanych pod wymogi rynku hiszpańskiego i włoskiego. Od dwóch lat na terenie gospodarstwa rolnego działa rodzinna przetwórnia, która na Warmii i Mazurach jest jedyną zajmującą się ubojem i przetwórstwem ślimaków oraz ekskluzywnego kawioru białego z jaj ślimaka. To pozwoliło nam wejść na rynek polski, na którym w tej chwili się skupiamy - mówi.

Zainspirowani i pozytywnym odzewem od polskiej gastronomii, właściciele Snails Garden postanowili napisać książkę. W tym celu zaprosili do udziału 64 mistrzów kuchni polskiej.

- Każdy miał za zadanie stworzyć własną niepowtarzalną recepturę na bazie mazurskich ślimaków. Tak powstała jedyna w swoim rodzaju książka kulinarna z autorskimi przepisami mistrzów kuchni: Top Chef, MasterChef i Hell's Kitchen, a także szefów uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. W książce znajdziemy np.: gęsinę ze ślimakami, czy też kawior biały w wydaniu z ekskluzywnymi drinkami. Każdy szef opisał własną historie kulinarną. To swoista encyklopedia, nie tylko sama książka z recepturami - mówi Skalmowski.

Książka kucharska została dostrzeżona przez organizację Gourmand World Cookbook Awards, która od roku 1995 organizuje konkursy na najlepszy telewizyjny program kulinarny i książkę.

- Nasza wspólna pozycja „Ślimaka Kulinarna Podróż – o tym, co zapomniane, a przypomni warte” pokonała w finale takie kraje, jak Kanada, Norwegia i Szwecja. Polska książka ze ślimakami stała się najlepszą pozycją na świecie w kategorii mięso. Taka sytuacja nie zdarza się codziennie, tym bardziej, że dla naszych przodków dania ze ślimaka były codziennością i uważano je w kuchni staropolskiej za pokarm postny. Zostały opisane np. w „Compendium ferculorum” i „Modzie bardzo dobrej smażenia różnych konfektów” - książkach kucharskich z czasów Jana Sobieskiego.  Ta książka tworzy nową historię kulinarną i czas najwyższy aby wszyscy zdali sobie z tego sprawę - dodaje Skalmowski.

więcej informacji:

Grzegorz Skalmowski RSS ALERT    /    Snails Garden RSS ALERT    /    ślimaki RSS ALERT    /    turystyka kulinarna RSS ALERT    /    książki kucharskie RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.91.185.49
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.