Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Sokołów zorganizował warsztaty kulinarne 'zero waste'

Marnowanie żywności i innych ważnych zasobów naturalnych jest dziś problemem o znaczeniu
globalnym. Akademia Smaku Sokołów po raz kolejny poruszyła temat Zero Waste, organizując we
Wrocławiu warsztaty kulinarne poświęcone temu zagadnieniu. Uczestniczący w nich blogerzy i
dziennikarze mogli dowiedzieć się, jak postępować na co dzień, by skutecznie ograniczać
wyrzucanie żywności. Przygotowując wspólnie z Piotrem Kucharskim cztery oryginalne dania,
przekonali się, jak wiele smaku można uzyskać wykorzystując w kuchni tzw. resztki jedzenia.

Sokołów zorganizował warsztaty kulinarne 'zero waste'
Fot. mat. pras.

Autor: informacja prasowa
Data: 28-06-2019, 15:01

Akademia Smaku Sokołów, która za cel stawia sobie edukację kulinarną związaną z nowymi trendami
oraz istotnymi zagadnieniami społecznymi, patronowała kolejnemu spotkaniu pod hasłem Zero
Waste.

– Sokołów działa zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju – mówi Marcin Bałanda,
Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Skutecznie ograniczamy emisję CO2, optymalizujemy
zużycie wody i energii elektrycznej w zakładach, modernizujemy opakowania. Ideę społecznej
odpowiedzialności chcemy też szeroko przekazywać naszym konsumentom, zachęcając do takiej
postawy na co dzień – w różnych dziedzinach życia, w tym również oczywiście podczas
przygotowywania posiłków. Organizując poprzednie warsztaty Zero Waste, przekonaliśmy się, jak
duże zainteresowanie budzi ten temat – dlatego postanowiliśmy kontynuować edukowanie w tym
kierunku - dodał.

Wrocławskie spotkanie poprowadził Piotr Kucharski – ekspert od niebanalnych pomysłów na
wykorzystanie produktów, które najczęściej są wyrzucane. Warsztaty odbyły się w Studiu Kulinarnym
w Browarze Mieszczańskim.

Marcin Bałanda wprowadził uczestników w tematykę Zero Waste.

- Wszyscy musimy uświadomić sobie wagę problemu marnowania żywności – podkreślił. – Tylko w
naszym kraju każdego roku na śmietnik trafia kilka milionów ton jedzenia.

Jak to zmienić? Ważna jest m.in. większa świadomość na temat kulinarnego wykorzystania tzw.
resztek, racjonalne planowanie zakupów, odpowiednie przechowywanie żywności. Piotr Kucharski
przekonywał również do przeciwdziałania marnowaniu wody i energii w kuchni i maksymalnego
wykorzystywania jednego źródła energii. Prostym, a jednocześnie naprawdę istotnym działaniem jest
ograniczenie zużycia torebek foliowych – dlatego każdy z uczestników warsztatów otrzymał zestaw
bawełnianych woreczków na zakupy spożywcze.

Piotr Kucharski zaproponował cztery dania, a w każdym z nich zostały wykorzystane składniki, które
często trafiają do śmieci. Pyszna zupa krem powstała na bazie po-grillowych warzyw, a jej smak
dopełnił chrupiący chips z boczku surowego wędzonego Sokołów i pasta ze zwiędłych ziół i oliwy.
„Odświeżana” bagietka stała się podstawą do przygotowania kanapki ze stekiem z antrykotu Uczta
Qulinarna oraz sosem zero-wastowym, ze zwiędłym szczypiorkiem i zwiędłymi rzodkiewkami.
Idealnym sposobem na wykorzystanie zwiędłych warzyw okazała się również sałatka z piklowanymi
warzywami, pomysłowo posypana tartym Beef Jerky Sokołów. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się
również, jak przygotować oryginalny deser z użyciem czerstwego ciasta drożdżowego – wystarczy
zalać je masą z jajek i mleka, dodać przejrzałe, sezonowe owoce, zapiec w piekarniku – i gotowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Sokołów SA RSS ALERT    /    CSR w branży mięsnej RSS ALERT    /    Marcin Bałanda RSS ALERT    /    zero waste RSS ALERT    /    niemarnowanie żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.229.89
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.