Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spada eksport unijnej wieprzowiny, ale polskiej rośnie

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 07-12-2012, 15:39
Spada eksport unijnej wieprzowiny, ale polskiej rośnie

Według Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do września br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich 2,33 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o ok. 2 proc. mniej niż w tym samym okresie 2011 r. Wartość wywozu rośnie jednak systematycznie od 2010 r. i w ciągu trzech kwartałów br. wyniosła 4,6 mld EUR - o 13 proc. więcej niż przed rokiem - podaje FAMMU/FAPA.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45 proc.) oraz mrożona wieprzowina (40 proc.), których sprzedano odpowiednio o 4 proc. i 3 proc. mniej niż przed rokiem. O 41 proc. niższe niż w tym samym okresie 2011 r. były również wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE. Wzrosły natomiast znacząco (+35 proc.) dostawy świeżego mięsa oraz kiełbas i przetworów (+2 proc.). Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia.

Wolumen wywozu z Polski zwiększył się o 19 proc. do 227,4 tys. ton, a w strukturze dominowało mięso mrożone (44 proc.) oraz słonina (18 proc.).

Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w omawianym okresie br. pozostała Rosja, do której dostawy obniżyły się w ciągu roku o 9 proc. do 580 tys. ton i stanowiły jedną czwartą całkowitego wywozu. Drugim rynkiem zbytu stały się Chiny, gdzie w ciągu roku sprzedaż wzrosła o ponad połowę do 413 tys. ton. Wyższe były również dostawy na Ukrainę (+54 proc. do 124 tys. ton) i Białoruś (+18 proc. do 93 tys. ton). Hongkong zakupił natomiast o jedną trzecią mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem - 280 tys. ton. Zmniejszył się również wywóz do Japonii (-1 proc. do 172 tys. ton) i Korei Płd. (-30 proc. do 107 tys. ton).

W pierwszych trzech kwartałach tego roku państwa UE zakupiły w krajach trzecich 26,5 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 7 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (63 proc.) oraz mięso mrożone (25 proc.). Największymi dostawcami były Szwajcaria (+6 proc. do 14,2 tys. ton) i Chile (-9 proc. do 5,2 tys. ton). Podczas gdy wolumen importu systematycznie obniża się od 2008 r., wartość przywozu w ciągu 9 miesięcy br. wzrosła w skali roku o 3 proc. do 47,9 mln EUR.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • travel 10-12-2012, 12:41:
i schab taniej - tak trzymać Polscy chodowcy

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH