Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spada pogłowie bydła i owiec

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 01-02-2011, 12:52
Spada pogłowie bydła i owiec
Pogłowie owiec w Polsce wciąż dosyć szybko maleje, choć trochę wolniej niż w ostatnich dwóch latach

Według GUS pogłowie bydła w grudniu ub.r. wynosiło 5,56 mln szt., podczas gdy rok wcześniej wynosiło 5,59 mln sztuk. W skali roku dosyć znacząco obniżyła się liczba cieląt (o 2,4 proc.) oraz krów mlecznych (o 2,2 proc.). Wzrosła natomiast o 2,8 proc. liczba młodego bydła w wieku 1-2 lat. Dane te oznaczają możliwość wzrostu podaży bydła rzeźnego w perspektywie najbliższych kilku miesięcy oraz jej obniżenia pod koniec br. i na początku następnego - informują analitycy BGŻ.

W stosunku do grudnia 2009 r. liczba owiec spadła o 4,7 proc. do 213 tys. sztuk. Szybciej redukowane jest jednak pogłowie maciorek - spadek w relacji rocznej wyniósł 9,7 proc., co oznacza perspektywę dalszego głębokiego spadku pogłowia owiec w 2011 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • dzidzol 01-02-2011, 14:06:
W Polsce powinna ruszyć kampania promująca mięso jagnięce. W latach '80 do Polski przywieziona została stara baranina, która swym smakiem na lata, aż do dzisiaj odstraszyła ludzi do spożywania tego jakże pysznego mięsa. Jagnięcina mięso ze zwierząt ubijanych w 100 dniu życia, walory smakowe pierwsza klasa, soczyste, kruche umiejętnie przygotowane, istna rozkosz dla podniebienie. Mięso jagnięce ma wysoką wartość odżywczą, dzięki zawartość CLA sprawia, że produkt ten ma właściwości prozdrowotne, antyrakowe. Jagnięcina jako żywność funkcjonalna:Łączy w sobie funkcje odżywcze, sensoryczne i fizjologiczne. Pożywienie to powinno przedłużać życie i oddalać starość, a spożywając je,
powinniśmy wyglądać i czuć się młodo. W odniesieniu do produktów
pochodzenia zwierzęcego zwraca się uwagę na: ograniczenie otłuszczenia do minimum, zawartości cholesterolu oraz optymalny profi l kwasów tłuszczowych przy maksymalnej zawartości sprzężonego kwasu linolowego.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH