Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Spada pogłowie bydła i owiec

Według GUS pogłowie bydła w grudniu ub.r. wynosiło 5,56 mln szt., podczas gdy rok wcześniej wynosiło 5,59 mln sztuk. W skali roku dosyć znacząco obniżyła się liczba cieląt (o 2,4 proc.) oraz krów mlecznych (o 2,2 proc.). Wzrosła natomiast o 2,8 proc. liczba młodego bydła w wieku 1-2 lat. Dane te oznaczają możliwość wzrostu podaży bydła rzeźnego w perspektywie najbliższych kilku miesięcy oraz jej obniżenia pod koniec br. i na początku następnego - informują analitycy BGŻ.

Spada pogłowie bydła i owiec
Pogłowie owiec w Polsce wciąż dosyć szybko maleje, choć trochę wolniej niż w ostatnich dwóch latach

W stosunku do grudnia 2009 r. liczba owiec spadła o 4,7 proc. do 213 tys. sztuk. Szybciej redukowane jest jednak pogłowie maciorek - spadek w relacji rocznej wyniósł 9,7 proc., co oznacza perspektywę dalszego głębokiego spadku pogłowia owiec w 2011 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

pogłowie RSS ALERT    /    owce RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • dzidzol 2011-02-01 14:06:00
    W Polsce powinna ruszyć kampania promująca mięso jagnięce. W latach \'80 do Polski przywieziona została stara baranina, która swym smakiem na lata, aż do dzisiaj odstraszyła ludzi do spożywania tego jakże pysznego mięsa. Jagnięcina mięso ze zwierząt ubijanych w 100 dniu życia, walory smakowe pierwsza klasa, soczyste, kruche umiejętnie przygotowane, istna rozkosz dla podniebienie. Mięso jagnięce ma wysoką wartość odżywczą, dzięki zawartość CLA sprawia, że produkt ten ma właściwości prozdrowotne, antyrakowe. Jagnięcina jako żywność funkcjonalna:Łączy w sobie funkcje odżywcze, sensoryczne i fizjologiczne. Pożywienie to powinno przedłużać życie i oddalać starość, a spożywając je, powinniśmy wyglądać i czuć się młodo. W odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego zwraca się uwagę na: ograniczenie otłuszczenia do minimum, zawartości cholesterolu oraz optymalny profi l kwasów tłuszczowych przy maksymalnej zawartości sprzężonego kwasu linolowego.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.76.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.