REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Spada pogłowie świń, ale rośnie wydajność produkcji

  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 09-02-2012, 17:44
Spada pogłowie świń, ale rośnie wydajność produkcji

Spadek pogłowia trzody chlewnej po części rekompensują lepsze wyniki produkcyjne, ale czy to wystarczy aby pokryć zapotrzebowanie kraju na mięso wieprzowe?

REKLAMA

Pogłowie świń na koniec listopada 2011 r. wyniosło 13,05 mln szt. świń. Tym samym odnotowaliśmy dwucyfrowy spadek (o 11,7 proc.) liczebności trzody chlewnej w porównaniu do tego samego okresu z 2010 r. Można się zastanawiać czy jest to już alarmujący poziom, czy też uda się uzupełnić tę lukę coraz lepszą wydajnością produkcji świń, którą uzyskano po części dzięki osiągnięciom postępu hodowlanego.

- Pogłowie świń w ostatnim czasie rzeczywiście spadło. Jednak należy mieć też na uwadze, że w ciągu ostatnich 15 lat znacznie obniżył się wiek ubijanych zwierząt. Obecnie średni okres tuczu do pełnej dojrzałości ubojowej to około 170-180 dni, co przekłada się na szybszą rotację zwierząt. Porównania skali spadku pogłowia i produkcji pozwala zauważyć, że w porównaniu do 1995 r., pogłowie w 2011 r. było niższe o 34 proc., zaś liczba ubijanych sztuk zmniejszyła się w tym samym czasie o 13,7 proc. Odstawiane do uboju świnie są cięższe (średnia masa w końcu lat 90-tych - 110-112 kg/szt., a obecnie 120-122 kg/szt.) i mniej otłuszczone (mięsność z niecałych 50 proc. w końcu lat 90-tych wzrosła do 55,4 proc. w 2011 r.) - poinformowało serwis farmer.pl Biuro Prasowe Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Według danych MRiRW wskaźnik samowystarczalnośći w 2010 r. ukształtował się na poziomie około 93 proc. W chwili obecnej dostępne są jedynie szacunkowe dane za 2011 r. jeśli chodzi o produkcję mięsa, natomiast wstępne dane na temat handlu zagranicznego obejmują okres I-XI 2011 r. Obliczenia na podstawie szacunkowych danych IERiGŻ wskazują, że w 2011 r. wskaźnik samowystarczalności osiągnął około 92 proc. - poinformowało Biuro Prasowe MRiRW.

Więcej na: www.farmer.pl

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • anioł panski 10-02-2012, 09:31:
spadek pogłowia świn o 5 milionów sztuk w 2011 roku według oficjalnych danych.....a tak na prawdę to nie wiadomo .....Polska nie jest samowystarczalna jezeli chodzi o produkcje wieprzowiny.....dużo importujemy.....
  • szczeciniasty 09-02-2012, 21:59:
Ja rozumiem przez wzrost wydajności produkcji że kiedyś z kilograma mięsa robiono 2 kg szynki a dziś z kilograma robi się 3 kg szynki tak wzrasta wydajność produkcji :) .
  • jasiu 09-02-2012, 21:23:
I po co te wykształcone BARANY opowiadają pierdoły
świń niema i to widac na skupach kiedyś stało się w kolejce a taraz podjeżdża prosto pod wagę ale tego niestety nie widac zza biurka trzeba jechac w teren

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH