Spada produkcja mięsa w Czechach
W III kwartale br. łączna produkcja mięsa w Czechach obniżyła się o 6,9 proc. i wyniosła 138,5 tys. ton (w wadze poubojowej). Udział wołowiny i cielęciny w produkcji ogółem mięsa ukształtował się na poziomie 13,4 proc. - podaje FAMMU/FAPA.
W omawianym okresie liczba ubojów bydła (w tym cieląt) obniżyła się o 4,2 proc. Liczba ubojów byków spadła o 16,5 proc., natomiast krów i jałówek wzrosła odpowiednio o 7,2 proc. oraz 7 proc.. Według spisu z 30 czerwca br. pogłowie bydła w Czechach liczyło 1 mln 424 tys. sztuk, tj. było o 0,7 proc. większe niż przed rokiem.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!