Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spada produkcja wołowiny w krajach UE

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 05-02-2009, 13:30
Spada produkcja wołowiny w krajach UE

Unijny Komitet Zarządzający ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych przedstawił wstępne dane dotyczące wspólnotowego rynku wołowiny w 2008 roku oraz sytuację cenową w pierwszej połowie 2009 roku. Według prowizorycznych danych w 2008 roku produkcja wołowiny, wyrażona w sztukach, w krajach UE-27 obniżyła się o 0,3 proc., natomiast w tonach spadła o 1,5 proc. - podaje FAMMU/FAPA.

Średnia waga ubijanych zwierząt zmniejszyła się o 1,2 proc. W 2008 roku eksport wołowiny z Unii do krajów trzecich zwiększył się o 4,5 proc., a głównymi odbiorcami tego gatunku mięsa były Rosja oraz Szwajcaria. Import wołowiny do Wspólnoty obniżył się o 43,9 proc., przede wszystkim ze względu na mniejszy handel z Brazylią. W minionym roku zwiększyła się o 20,7 proc. liczba wniosków składanych o dopłaty do eksportu do krajów trzecich świeżej oraz mrożonej wołowiny.

W połowie stycznia 2009 średnia cena reprezentatywna wołowiny w krajach UE kształtowała się na poziomie 335,03 euro za 100 kg i była o 6,3% wyższa niż przed rokiem. W tym samym czasie średnia cena tusz z bydła dorosłego R3 wynosiła 330,27 euro za 100 kg (w Polsce kształtowała się na poziomie 235,32 euro za 100 kg), stanowiąc 149 proc. tzw. ceny bazowej. Średnia cena wolców wzrosła w stosunku do analogicznego okresu 2008 roku o 1,8 proc. i wynosiła 303,49 euro za 100 kg.

Średnia cena krów obniżyła się o 1,6 proc. do 229,69 euro za 100 kg, natomiast średnia cena jałówek zwiększyła się o 0,4 proc. do 321,66 euro za 100kg. Średnia cena bydła płci męskiej w wieku od 6 do 12 miesięcy życia i wadze poniżej 300 kg wzrosła w stosunku do ceny z analogicznego okresu roku ubiegłego o 2,7 proc. do 201,69 euro za 100 kg. Średnia cena cieląt płci męskiej w wieku od 8 dni do 4 tygodni obniżyła się o 1,4 proc., natomiast średnia cena cieląt rzeźnych spadła aż o 23 proc. Kontynuacja spadkowego trendu cen cieląt rzeźnych wynika z nadal niskiego popytu na mięso z tych zwierząt.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH