Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Spadają ceny detaliczne artykułów mięsnych

W marcu br. zarówno w Polsce jak i w Unii Europejskiej ceny detaliczne artykułów mięsnych były niższe od notowanych przed rokiem. Głównym powodem obniżki cen była duża podaż mięsa wieprzowego i problemami z jego eksportem poza granice Wspólnoty jak również większa produkcja mięsa drobiowego – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Spadają ceny detaliczne artykułów mięsnych
Fot. Shutterstock

Autor: BGŻ BNP Paribas
Data: 19-04-2016, 15:08

Według najnowszych danych GUS, w marcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem, ceny detaliczne produktów mięsnych wzrosły o 0,1%, tj. w mniejszym stopniu niż przeciętne ceny żywności i napojów bezalkoholowych, które zwiększyły się o 0,4%. Wzrost średniego poziomu cen artykułów mięsnych był przede wszystkim rezultatem podrożenia mięsa surowego (o 0,4%), podczas gdy wędliny i pozostałe przetwory mięsne potaniały o 0,1%. Wśród mięsa surowego, w największym stopniu bo o 1,4%, podrożało mięso drobiowe. Ceny wołowiny wzrosły o 0,1%. Spadły natomiast ceny mięsa wieprzowego – o 0,3%.

 Jak mówi ekspert, w marcu br. ceny detaliczne produktów mięsnych były o 1,9% niższe od notowanych w analogicznym okresie przed rokiem, podczas gdy przeciętne ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w tym okresie o 0,9%. Źródłem obniżki cen produktów mięsnych były niższe ceny mięsa surowego (o 1,9%), w tym szczególności wieprzowiny, której ceny obniżyły o 3,9%. W marcu br., w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. mięso drobiowe potaniało o 1,6%. Wzrosły natomiast ceny mięsa wołowego o 0,4%. Wędliny i pozostałe przetwory mięsne były natomiast tańsze o 1,3%.

 Według danych Eurostat, wg metodologii HICP, w marcu br., w porównaniu z lutym 2016 r. ceny artykułów mięsnych w UE spadły o 0,2%. Najgłębszych ich spadek odnotowano na Słowenii o 1,9%, oraz w Austrii i Danii po 1,5%. Artykuły mięsne najbardziej podrożały natomiast na Cyprze o 0,7%, w Estonii i Luksemburgu po 0,6%.

 Roczne kierunki zmian cen mięsa w Polsce są odzwierciedleniem tendencji panującej w UE. Według danych Eurostat, w UE, w marcu br. ceny detaliczne artykułów mięsnych obniżyły się o 1,3%, podczas gdy przeciętne ceny żywności i napojów bezalkoholowych były na takim samym poziomie jak przed rokiem. Krajami, w których odnotowano najgłębszy spadek cen były Rumunia o 10,5% (przede wszystkim ze względu na obniżony VAT na produkty żywnościowe), Węgry o 7,1% i Słowacja o 6,3%. Z drugiej strony artykuły mięsne w największym stopniu podrożały na Malcie (o 2,5%), Szwecji (o 2,1%), Luksemburgu (o 1,7%) a w Belgii (o 0,9%). Wg Eurostat mięso w Polsce potaniało w takim samym stopniu jak podaje to GUS. Niższy poziom cen artykułów mięsnych w krajach UE spowodowany jest zarówno dużą podażą mięsa wieprzowego i problemami z jego eksportem poza granice Wspólnoty (ze względu na ASF) jak również większą produkcją mięsa drobiowego, napędzaną niższymi cenami pasz.

 Od momentu wejścia Polski do UE, w naszym kraju ceny detaliczne mięsa i jego przetworów wzrosły bardziej niż przeciętne w UE, jednak w mniejszym stopniu niż w większości nowych krajów członkowskich. W marcu 2016 r., w porównaniu z kwietniem 2004 r. produkty te w Polsce podrożały o 35% podczas gdy w UE-28 o 26%. Wyższe niż w Polsce wzrosty cen mięsa odnotowano w siedmiu nowo przyjętych krajach Wspólnoty, w tym na Litwie o 64%, Węgrzech o 57% i na Łotwie o 54% - mówi Paweł Wyrzykowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Paweł Wyrzykowski RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT    /    rynek wędlin RSS ALERT    /    ceny mięsa RSS ALERT    /    ceny wyrobów mięsnych RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.203.28.212
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.