Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadają ceny trzody chlewnej

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 03-11-2015, 13:21
Spadają ceny trzody chlewnej

Od końca września br. obserwujemy spadki cen trzody chlewnej. Według danych MRiRW w okresie pięciu tygodni odnotowaliśmy ponad 7-procentowy spadek (0,34 zł) do 4,39 zł/kg w tygodniu 19-25.10.2015. Obecna cena jest również o 5 proc. niższa niż przed rokiem – informują analitycy Banku BGZ BNP Paribas.

Biorąc pod uwagę zmiany w analogicznym okresie w latach 2009-2014, kiedy ceny żywca obniżały się średnio o 0,21 zł/kg, wynika, że obecne spadki są znacznie głębsze.

Warto również dodać, że ceny trzody utrzymywały się na niskim poziomie również w pierwszych trzech kwartałach br. Dla zobrazowania ceny w I połowie br. były średnio o 11% niższe w skali roku. W trzecim kwartale spadki cen w ujęciu rocznym się jeszcze pogłębiły.

Na obserwowane tendencje duży wpływ, oprócz czynników sezonowych, ma wzrost podaży żywca na rynku wspólnotowym. Według dostępnych na chwilę obecną danych Eurostat, w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2015 r. wielkość ubojów zwiększyła się o 4-procent, w rezultacie na rynek trafiło 12,8 mln t surowca. Odnotowane w ostatnim okresie spadki cen sugerują, że relacje popytowo-podażowe pozostają dosyć niekorzystne.

W perspektywie kilku najbliższych miesięcy, sytuacja istotnie nie zmieni. Wskazują na to dane o pogłowiu trzody w UE. W maju-lipcu br. liczebność zwierząt na rynku wspólnotowym zwiększyła się w skali roku o 1,8% (2,4 mln szt.) do poziomu 138,8 mln szt.

Wśród dużych producentów trzody, największa dynamika wzrostu, ponad 6-procent (1,6 mln szt.) w skali roku, występowała w Hiszpanii. Prawie 3-procentowe (345 tys. szt.) zwiększenie pogłowia trzody odnotowano również w Holandii i Francji. W przypadku pozostałych liczących się producentów, w Danii odnotowano 1,5-procentowy wzrost (176 tys. szt.) natomiast w Niemczech obserwowaliśmy stabilizację. W tym samym czasie w Polsce odnotowaliśmy 1-procentowy spadek (84 tys. szt.). Na skutek tych zmian najwięcej trzody znajduje się obecnie w Niemczech (20%), Hiszpanii (19%), Francji (10%), Danii (9%), Holandii (9%), oraz Polsce (8%).

 W ocenie KE, wzrost pogłowia trzody w UE znajdzie odzwierciedlenie we wzroście produkcji mięsa. Najnowsze prognozy wskazują, że wolumen produkcji w 2015 r. wyniesie ok. 23,4 mln t, czyli będzie o 2,7% wyższy niż przed rokiem.

 Jeśli taka prognoza KE, o znacznym wzroście podaży mięsa wieprzowego na rynku, się zrealizuje, a popyt na mięso na rynku wewnętrznym i rynkach trzecich nie będzie dynamicznie wzrastał, ceny żywca pozostaną najprawdopodobniej na niskim poziomie do końca roku.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH