Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadek cen na rynku wieprzowiny

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 31-10-2017, 12:44
Spadek cen na rynku wieprzowiny
fot. shutterstock.com

- Od drugiej połowy września ceny skupu trzody chlewnej utrzymują się poniżej średniej z odpowiedniego okresu  ostatnich pięciu lat, a także poniżej ich poziomu z analogicznego okresu przed rokiem. Według danych MRiRW w trzecim tygodniu października (16-22.10.2017) przeciętnie żywiec wieprzowy skupowano po 4,84 zł/kg, czyli o 2% taniej w relacji rocznej i o 6% mniej niż średnio w ostatnich pięciu latach - informuje Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Obserwowany spadek cen jest konsekwencją sytuacji na rynku unijnym, gdzie również ceny spadają. W połowie października br. średnio w Unii trzodę chlewną skupowano po 151,0 EUR/100 kg (masa poubojowa, klasy S,E), czyli o 3% taniej w ujęciu rocznym i o 8% mniej niż w poprzednim miesiącu. Zniżkowa tendencja cenowa widoczna jest w przypadku większości głównych producentów unijnych, m.in. w Niemczech (-2% r/r), Hiszpania (-8% r/r), czy też we Francji (-11% r/r).

- Spadek cen na rynku unijnym wynika między innymi z faktu znacznego zmniejszenia popytu importowego ze strony Chin. W okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. do Chin wyeksportowano 896,9 tys. t produktów wieprzowych, wobec 1321,7 tys. t w analogicznym okresie przed rokiem, co oznacza spadek aż o 32%. Zmniejszenie wolumenu eksportu widoczne jest szczególnie w przypadku mięsa wieprzowego (-40%), w mniejszym stopniu w przypadku tłuszczów i podrobów (-24%) - podaje Magdalena Kowalewska.

Tak silnego spadku eksportu do Państwa Środka, nie jest w stanie zrekompensować wzrost zainteresowania ze strony Hongkongu (+2%), Japonii (+8%), Korei Południowej (+20%), czy też Filipin (+17%). W związku z tym w okresie od stycznia do sierpnia br. wolumen wywozu produktów wieprzowych z UE zmniejszył się o 11% i wyniósł 2,48 mln t, wobec 2,78 mln t przed rokiem.

- Ważnym czynnikiem wspierającym ceny jest eksport. Jak wynika ze wstępnych danych MF (za: MRiRW) w okresie od stycznia do sierpnia br. z Polski wyeksportowano 315,6 tys. t mięsa wieprzowego (CN 0203), wobec 286,1 tys. t przed rokiem, co oznacza wzrost o 10%. Wyraźne ożywienie widoczne jest w handlu pozaunijnym. W analizowanym okresie, poza UE wysłaliśmy 91,4 tys. t mięsa wieprzowego, czyli o 30% więcej niż przed rokiem. Głównym odbiorcą pozostały Stany Zjednoczone, gdzie sprzedaliśmy 39,3 tys. t tego gatunku mięsa, czyli aż o 69% więcej niż przed rokiem - dodaje ekspertka Banku BGŻ BNP Paribas.

Nie można jednak zapominać, że w Polsce nadal utrzymuje się ujemne saldo handlu zagranicznego mięsem wieprzowym. W okresie I-VIII br. wolumen importu wyniósł 448,9 tys. t i był o 2% większy r/r. Warto jednak zaznaczyć, że w wyniku silniejszego wzrostu eksportu nadwyżka importu nad eksportem zmniejszyła się o 14% do 133,3 tys. t.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH