Spadek dochodowości produkcji owczarskiej w Hiszpanii
Według stowarzyszenia farmerów AVA-ASAJA z hiszpańskiego regionu Walencja, producenci jagniąt tracą na każdej sztuce od 10 do 20 euro - podaje FAMMU/FAPA.
Niskie ceny oraz wysokie koszty produkcji wpływają na ograniczenie opłacalności, co z kolei powoduje rezygnację farmerów z tego rodzaju działalności. Wzrost importu mrożonego mięsa owczego z Ameryki Południowej wpływa szczególnie negatywnie na poziom cen płaconych producentom.
Zdaniem prezydenta AVA-ASAJA Cristobala Aguado, sytuacja ta może ulec dalszemu pogorszeniu, jeśli kraje Unii zgodzą się na porozumienie o wolnym handlu z blokiem Mercosur. Aguado podkreśla także, że wielu farmerów z Walencji nie jest w stanie starać się o rządową pomoc wynikającą z planu wsparcia sektora owczarskiego w Hiszpanii.
Przystąpienie do tego programu obarczone jest, bowiem szeregiem wymagań, które są praktycznie nie do spełnienia. Aguado negatywnie ocenia także oddzielenie dopłat od produkcji w ramach WPR, co pogarsza sytuację w sektorze owczarskim.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!