REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Spadek eksportu wieprzowiny z UE

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 01-02-2013, 14:42
Spadek eksportu wieprzowiny z UE

Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do listopada 2012 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 2,89 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 2,3 proc. mniej niż w tym samym okresie 2011 r. - podaje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45 proc.) oraz mrożona wieprzowina (40 proc.), których sprzedano odpowiednio o 4 proc. i 3 proc. mniej niż przed rokiem.

Znacznie niższe (-44 proc.) niż w tym samym okresie 2011 r. były również wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE. Wzrosły natomiast dostawy świeżego mięsa (+29 proc.) oraz kiełbas i przetworów (+3 proc.). Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia.

Dynamika wzrostu wywozu z Polski należała do największych w całej UE (+20 proc. do ok. 290 tys. ton), a w strukturze sprzedaży dominowało mięso mrożone (45 proc.) oraz słonina (18 proc.).

Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w omawianym okresie br. pozostała Rosja, do której dostawy obniżyły się jednak w ciągu roku o 11 proc. do 700 tys. ton, stanowiąc niemal jedną czwartą całkowitego wywozu. Drugim rynkiem zbytu stały się Chiny, gdzie w ciągu roku sprzedaż wzrosła prawie o połowę do 536 tys. ton. Wyższe były również dostawy na Ukrainę (+45 proc. do 151 tys. ton) i Białoruś (+16 proc. do 113 tys. ton). Hongkong zakupił natomiast prawie o jedną trzecią mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem - 353 tys. ton.

Zmniejszył się również wywóz do Japonii (-1 proc. do 210 tys. ton) i Korei Płd. (-29 proc. do 128 tys. ton). W ciągu jedenastu miesięcy ubiegłego roku państwa UE zakupiły w krajach trzecich 32,5 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 8 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (58 proc.) oraz mięso mrożone (29 proc.). Największymi dostawcami wieprzowiny do UE w omawianym okresie były Szwajcaria i Chile.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH