REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Spadek eksportu wieprzowiny z UE

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 11-04-2013, 15:22
Spadek eksportu wieprzowiny z UE

Według danych Komisji Europejskiej, w 2012 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 3,13 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 1,9 proc. mniej niż w 2011 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45 proc.) oraz mrożona wieprzowina (40 proc.), których wyekspediowano odpowiednio o 2 proc. i 3 proc. mniej niż rok wcześniej - podaje FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej.

REKLAMA

O połowę niższe były natomiast wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE. Wzrosły natomiast dostawy świeżego mięsa (+27 proc.) oraz kiełbas i przetworów (+3 proc.). Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Holandia i Francja.

Dynamika wzrostu wywozu z Polski należała do największych w całej UE (+21 proc. do ok. 316 tys. ton), a w strukturze sprzedaży dominowało mięso mrożone (45 proc.) i słonina (18 proc.). Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w ubiegłym roku pozostała Rosja, do której dostawy obniżyły się jednak o 12 proc. do 745 tys. ton, stanowiąc niemal jedną czwartą całkowitego wywozu.

Drugim rynkiem zbytu stały się Chiny, gdzie w ciągu roku sprzedaż wzrosła prawie o połowę do 586 tys. ton. Wyższe były również dostawy na Ukrainę (+42 proc. do 162 tys. ton) i Białoruś (+19 proc. do 123 tys. ton). Hongkong i Korea Płd. zakupiły natomiast prawie o jedną trzecią mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem - odpowiednio 380 tys. ton i 137 tys. ton. Nieznacznie zmniejszył się również wywóz do Japonii (-0,2 proc. do 231 tys. ton).

W 2012 r. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 34,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 9 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (58 proc.) oraz mięso mrożone (29 proc.). Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH