Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadek produkcji wołowiny w Nowej Zelandi

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 26-02-2012, 12:07

W 2011 roku produkcja mięsa wołowego w Nowej Zelandii wyniosła 573,3 tys. ton, tj. była o 7 proc. mniejsza niż przed rokiem - podaje FAMMU/FAPA.

Był to wynik nienaturalnie wysokiego poziomu ubojów bydła w latach 2009-2010 spowodowanego suszą w rejonach produkcyjnych na Wyspie Północnej. Ponadto w ostatnich latach nastąpił spadek pogłowia bydła mięsnego na rzecz bydła mlecznego.

Dla porównania w 2011 roku Nowozelandczycy wyprodukowali 27,1 tys. ton mięsa cielęcego, tj. o 6 proc. więcej niż w 2010 roku. Wzrost produkcji tego gatunku mięsa wynikał z rosnącego znaczenia sektora mleczarskiego w Nowej Zelandii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH