Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadek produkcji wołowiny w UE

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 03-03-2009, 14:20

Jak podaje Komisja Europejska w ubiegłym roku liczba ubitych sztuk bydła i cieląt w UE 27 spadła o 0,9 proc. Na skutek jednoczesnego obniżenia się średniej masy ubijanych zwierząt spadek produkcji mięsa był większy i wyniósł 2,1 proc. - podaje BGŻ.

W skali całej UE największy spadek zanotowano w kategorii wolców (-7,3 proc. wg masy) i cieląt (-7,7 proc.). Na tym tle sytuacja w Polsce rysuje się dosyć korzystnie, gdyż produkcja wołowiny i cielęciny wzrosła o 6 proc. Jedynie w Portugalii i kilku mniejszych krajach zanotowano silniejszy wzrost. Z kolei w większości krajów naszego regionu (Węgry, Słowacja, Litwa, Łotwa) produkcja uległa znacznej redukcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 761) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH