REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Spadek produkcji wołowiny w UE

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 03-03-2009, 14:20

Jak podaje Komisja Europejska w ubiegłym roku liczba ubitych sztuk bydła i cieląt w UE 27 spadła o 0,9 proc. Na skutek jednoczesnego obniżenia się średniej masy ubijanych zwierząt spadek produkcji mięsa był większy i wyniósł 2,1 proc. - podaje BGŻ.

REKLAMA

W skali całej UE największy spadek zanotowano w kategorii wolców (-7,3 proc. wg masy) i cieląt (-7,7 proc.). Na tym tle sytuacja w Polsce rysuje się dosyć korzystnie, gdyż produkcja wołowiny i cielęciny wzrosła o 6 proc. Jedynie w Portugalii i kilku mniejszych krajach zanotowano silniejszy wzrost. Z kolei w większości krajów naszego regionu (Węgry, Słowacja, Litwa, Łotwa) produkcja uległa znacznej redukcji.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH