REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Spadki cen na rynku trzody tylko przejściowe?

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 14-07-2009, 10:47

Po kilku tygodniach silnych wzrostów na rynku trzody możliwe są spadki, choć prawdopodobnie będą one miały charakter przejściowy. W pierwszym tygodniu lipca (29.06-5.07) ceny zakupu trzody chlewnej w zakładach monitorowanych przez MRiRW jeszcze rosły o 0,04 PLN/kg do rekordowego poziomu 5,30 PLN/kg - podaje dział analityczny Banku Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

Jednakże dane Komisji Cenowej pochodzące z ośmiu dużych zakładów wskazują na znaczny spadek cen o ponad 2 proc. w kolejnym tygodniu (6-12.07), co w przeliczeniu na średnie ceny w kraju oznaczałoby spadek o około 0,12 PLN/kg. Już w czwartek będzie można sprawdzić czy dane MRiRW obejmujące dużo większą część rynku potwierdzą te przewidywania.

Jak pokazuje analiza danych cenowych Ministerstwa, podczas gdy generalnie w okresie od początku czerwca do połowy września ceny zakupu trzody chlewnej rosną, w 28 i 29 tygodniu roku (na początku lipca) następuje ich spadek. Przeciętnie w sześciu ostatnich latach w tym okresie ceny trzody chlewnej obniżały się o 0,04 PLN/kg.

Największy spadek zanotowano w 2004 r., kiedy sytuacja rynkowa była podobna do notowanej obecnie. Od stycznia trzoda chlewna bardzo szybko drożała i na początku lata była rekordowo droga. Natomiast na początku lipca nastąpiło gwałtowne załamanie cen, które obniżyły się w przeciągu dwóch tygodni aż o 0,64 PLN/kg żywca. Następnie ceny znów zaczęły rosnąć i w połowie września przekroczyły poziom sprzed spadku. Podobna sytuacja, choć na mniejszą skalę i przy niższym poziomie cen, miała miejsce również w 2007 roku.

Na tej podstawie można przewidywać, że obecnie notowany spadek cen będzie przejściowy i możliwe, że już w przyszłym tygodniu na rynek powrócą wzrosty cen. W ostatnich sześciu latach ceny zakupu trzody pomiędzy połową lipca a połową września rosły przeciętnie o 0,17 PLN/kg. Obecnie trudno jest powiedzieć jaka będzie skala wzrostów w tym roku, gdyż na rynek działa wyjątkowy, wcześniej niespotykany splot czynników. Z jednej strony ceny już dziś są bardzo wysokie a poza tym kryzys i rosnące bezrobocie ograniczają możliwość podwyżek cen mięsa w sklepach. Z drugiej strony świń po prostu brakuje, a słaby złoty utrudnia wypełnienie importem luki na rynku krajowym.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 308) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH