REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Spadkowa tendencja ubojów przemysłowych bydła

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 24-12-2012, 10:57
Spadkowa tendencja ubojów przemysłowych bydła
75-80 proc. mięsa wołowego produkowanego w kraju kierowana jest na eksport

Od 2010 obserwujemy spadkową tendencję ubojów przemysłowych bydła w kraju, ze średnim 2-procentowym zmniejszeniem ilości ubijanych sztuk w okresie 2010-11. Jednak dane GUS w roku 2012 (styczeń-październik) są jeszcze mniej optymistyczne i wskazują 9-procentowy spadek, co porównując z analogicznym okresem poprzedniego roku przekłada się na 100,4 tysięcy mniej sztuk bydła przeznaczonych do uboju - poinformowali analitycy Banku BGŻ.

REKLAMA

Spadek ten jest głównie spowodowany mniejszą o 87 tys. szt. ilością ubojów bydła dorosłego. Dotyczy to szczególnie buhajów, byczków i krów, które łącznie stanowiły ok. 81 proc. uboju bydła w pierwszych dziewięciu miesiącach 2012. Przeciętny spadek w tej grupie wyniósł 7 proc. porównując z poprzednim rokiem i łącznie osiągnął poziom 67 tys. szt., a w przypadku cieląt był głębszy i wyniósł 20 proc., czyli 13,4 tys. szt. Tak duży spadek może wynikać z wysokich cen mięsa wolowego, co powoduje, że właścicielom bardziej opłaca się przeznaczyć cielęta do chowu i już jako zwierzęta dorosłe przeznaczyć na ubój.

Należy przy tym pamiętać, że 75-80 proc. mięsa wołowego produkowanego w kraju kierowana jest na eksport. Odnotowany spadek ubojów wpisuje się przez to w nieznacznie malejący wolumen eksportu. Według danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych dziewięciu miesiącach 2012 r. był on o 1 proc. niższy niż w analogicznym okresie rok temu. Warto jednak zauważyć, że ze względu na rosnące eksportowe ceny wołowiny: wołowiny świeżej i chłodzonej o 7 proc. (r/r), i wołowiny mrożonej o 3 proc. r/r w rezultacie wartość eksportu w analizowanym okresie wzrosła o 5 proc. Tak duży wpływ na wartość ogólnego eksportu jest spowodowany aż 83 proc. udziałem (wg. wartości i wolumenu) wołowiny świeżej i chłodzonej w strukturze eksportu mięsa wołowego.

Zmiany zachodzące w wolumenie eksportu wołowiny mogą być też częściowo tłumaczone mniejszym o 39 proc. wolumenem eksportu wołowiny świeżej i chłodzonej na rynek turecki, który do tej pory był głównym rynkiem zbytu zagranicą. Mniejsze zainteresowanie Turcji polską wołowiną spowodowało, że Holandia, która w tym roku (styczeń październik 2012) zwiększyła o 18 proc. (r/r) wolumen importu, stała się głównym zagranicznym odbiorca polskiej wołowiny pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku; 20 proc. eksportu mięsa wołowego świeżego i chłodzonego, czyli ok. 32 tys. t i 11 proc. mięsa mrożonego, tj. 3,8 tys. t trafiło na ten rynek. Pozytywną charakterystyką polskiego eksportu wołowiny jest wysoka dywersyfikacja rynków zbytu. W efekcie czego zmniejszone zainteresowanie Turcji mogło być zrekompensowane większym eksportem na rynek holenderski i włoski.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH