Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spadło występowanie salmonelli w UE

  • Autor: farmer.pl
  • Data: 31-03-2011, 08:36

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) poinformowały, że w 2009 r. znacząco zredukowano występowanie przypadków salmonelli u ludzi i zwierząt.

Dwa europejskie urzędy prowadzą analizy dotyczące zoonoz od pięciu lat. Wyniki rocznego sprawozdania dotyczą chorób odzwierzęcych oraz ich ognisk przenoszonych przez żywność. Największy problem wśród chorób odzwierzęcych stanowiła zawsze salmonella. Jednak dane za 2009 r. są pozytywne. Urzędy stwierdziły, że poziom występowania salmonelli u ludzi spadł aż o 17 proc. w porównaniu do 2008 r. Dodatkowo dane wskazują, że liczba stad kur niosek zakażonych tą bakterią również zmalała o 9 proc. w krajach UE w porównaniu do 2008 r.

EFSA i ECDC podkreślają, że osiągnięty wynik jest dużym osiągnięciem i potwierdza, że środki kontroli stad drobiu w państwach członkowskich są skuteczne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 753) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH