Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spór o jaja i mięso bez GMO

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-07-2015, 14:27
Spór o jaja i mięso bez GMO
Nieprawidłowe oznakowania i etykietowanie produktów pochodzenia zwierzęcego mogą wprowadzać konsumentów w błąd (fot. PTWP)

W świetle aktualnej wiedzy naukowej o GMO jest oczywistym, że wolne od GMO są każde jaja, w tym jaja od kur, karmionych paszami GMO i nie budzi wątpliwości, że umieszczanie na opakowaniach informacji „wolne od GMO” wyczerpuje znamiona bezprawności – czytamy w uzasadnieniu prawomocnego wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 26 lutego 2015 r., z sprawie jednego z dystrybutorów jaj w Polsce przeciwko Krajowej Izbie Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) o odszkodowanie z tytułu naruszenia dóbr osobistych.

KIPDiP umieściła na swojej stronie internetowej artykuł pt. "Jaja i mięso pochodzące od drobiu żywionego paszami GMO nie są żywnością GMO. Są wolne od GMO", w którym pojawiło się sformułowanie, że informowanie konsumentów, iż mięso i jaja wyprodukowane bez udziału pasz z zawartością GMO posiadają szczególne właściwości, podczas gdy inne produkty również mają tę samą jakość handlową i zdrowotną powinno być uznane przez inspekcje nadzorujące za manipulację i nadużycie.

- Na tle toczącego się od wielu lat sporu pomiędzy przeciwnikami i zwolennikami GMO, wykorzystując niewiedzę konsumentów na temat GMO coraz łatwiej o manipulację. Nieprawidłowe oznakowania i etykietowanie produktów pochodzenia zwierzęcego mogą wprowadzać konsumentów w błąd co do jakości ich produktów. Otóż, należy odróżnić organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) od produktów końcowych, które pochodzą od zwierząt karmionych paszami zawierającymi GMO. Genetycznie modyfikowane pasze zawierające soję i kukurydzę modyfikowaną genetycznie zostały wprowadzone do użytku w 1996 roku. Według szacunków badaczy obecnie 95 proc. zwierząt jest choć po części żywiona składnikami pochodzącymi z upraw GMO - komentuje mecenas Agnieszka Stawicka z kancelarii WBW Weremczuk Bobeł & Wspólnicy z Poznania.

- Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego podsumowali dorobek badawczy z ostatnich 30 lat i stwierdzili, że żywność modyfikowana genetycznie nie wpływa natomiast na zmianę właściwości produktów odzwierzęcych. Mięso, mleko, czy jaja uzyskiwane od zwierząt karmionych paszami GMO są równie zdrowe i bogate w składniki odżywcze, co pozostałe artykuły spożywcze - dodaje.

Zwraca uwagę, że naukowcy odkryli, że łańcuch DNA modyfikowanej śruty sojowej ulega rozpadowi w jelitach kur i nie przenosi się do mięsa ani jajek. Wartość odżywcza jaj natomiast zależy od optymalnego żywienia kur, a nie od systemu ich utrzymania. Do takich samych wniosków doszli naukowcy Instytutu Zootechniki, Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – PIB w Puławach oraz Urząd Europejskiego ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) porównując pasze GMO i pasze, na podstawie których resort rolnictwa potwierdził, że:

Kolejne ogniska ASF w Europie POPRZEDNI ARTYKUŁ

Kolejne ogniska ASF w Europie

Ożywienie eksportu wołowiny NASTĘPNY ARTYKUŁ

Ożywienie eksportu wołowiny

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 001) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH