Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spór o wędzenie elementem branżowych rozgrywek?

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl
  • Data: 20-01-2014, 18:44

Pomorska Izba Rolnicza sprzeciwia się nowym regulacjom, które zaostrzają poziomy substancji szkodliwych w środkach spożywczych. Jednocześnie mogą prowadzić do wyeliminowania z rynku producentów wędzonek.

Zarząd Pomorskiej Izby Rolniczej wyraża swój kategoryczny sprzeciw wobec mających wejść w życie regulacji w tym zakresie. Od tysięcy bowiem lat, wędzenie, oprócz solenia i suszenia - było najbardziej skutecznym sposobem konserwowania żywności, pomijając jego walory smakowe i aromatyczne.

W liście otwartym Pomorskiej Izby Rolniczej czytamy, że - w ramach troski o zdrowie konsumentów, Unia Europejska decyduje się ograniczyć w pewnej mierze podaż rarytasów, którymi delektują się miliony konsumentów w Europie. Jednocześnie nie brakuje głosów, że ta sformułowana w 2011 roku regulacja, jest elementem rynkowych zmagań pomiędzy kolosami rynku spożywczego, a garstką producentów wędzonek, z których kilkudziesięciu (na przykładzie Polski) zarejestrowało swoje produkty na ministerialnej liście produktów regionalnych i tradycyjnych.

Zarząd Izby jednoznacznie krytykuje, ten przepis jednocześnie doszukując się w nim jakiegokolwiek sensu - I tu właśnie, czego normalnie myślący człowiek pojąć nie może, wyłaniają się granice absurdu i bezmyślności. Co teraz zatem ze wspomnianymi produktami na liście ministerstwa? Wykreślimy je? Uznamy, że nie są już smakowitymi, chlubnymi rarytasami i dopiszemy do listy niezdrowej żywności?

- Niestety, nie podzielamy zdania Pana Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który twierdzi że większość producentów nie będzie miało problemów z dostosowaniem się do nowych wymogów. Mówiąc to, Pan Minister oparł się na „pewnych", a szczątkowych w naszym przekonaniu, badaniach puławskiego instytutu. Niemal każdy smakosz wie bowiem, że intensywność aromatu, smaku i koloru wędzonki jest różna, gdy używamy drewna klonowego, bukowego, lipowego, dębowego czy olchowego i co za tym idzie, zawartość w wędzonkach, organicznych związków chemicznych: wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, czyli benzopirenów, jest także różna - pisze w liście Zarząd PIR.

Zarząd Izby zwraca uwagę na to, że równie szkodliwe, a może nawet i bardziej niż wędzenie produktów jest np. grillowanie. Dlatego nie ma przeciwskazań, aby wprowadzić obostrzenia prawne również w tym zakresie. - Spożycie zatem mięsa po takiej obróbce, może prowadzić do powstawania nowotworów, miażdżycy i wielu innych chorób! Wobec powyższego, spróbujmy zatem na forum europejskim zainicjować powstanie dyrektywy, która zakaże europejczykom grillowania w sobotnie popołudnia, gdzie taki sposób konsumpcji i spędzania wolnego czasu - jest już wręcz przedmiotem kultu! Propozycja wdaje się być absurdem, jednak ma solidne podwaliny i zamiary prozdrowotne! Wracając do sedna rzeczy: czemu zatem nam, którzy smak dobrze uwędzonej szynki czują w ustach od dziesiątek lat i przy każdych niemal Świętach - zabrania się hołdować tradycji we własny sposób i skazuje na zakupy w marketach: topionej w chemikaliach, „wędzonej" szynki „Dziadziusia i/lub Babuni", o zawartości mięsa na poziomie 60 proc.? - czytamy w liście.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tadeusz 21-01-2014, 11:00:
A co w tej kwestii Zrobiła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego?!
  • Jacek 21-01-2014, 10:41:
Proszę pamiętać ze te dyrektywę UE przegłosowali nasi ( obojętna mi jest opcja polityczna) na unijni posłowie bez jakikolwiek poprawek
pozdr
P.S. czyżby ich pensje (z dodatkami) zwalniają ich z myślenia o Polsce, którym to hasłem tak obecnie "wywijają" ?
  • Magdalena 21-01-2014, 09:00:
W zeszłym tygodniu Puls Biznesu opublikował artykuł podsumowujący światowy ranking, z czego są znane różne kraje. Z czego zasłynęła Polska? Nr 1 w kategorii kiełbasa! I jak ją przyjdzie wykonać bez wędzenia? To jakiś absurd. Uważam, że wpierw trzeba wyeliminować palenie papierosów jako źródło zachorowań na raka. A potem zabrać się za edukację i promocję zdrowego żywienia. Może nawet należałoby rozważyć podatek od śmieciowej żywności. Nie sądzę natomiast, aby ktoś zmarł od kiełbasy, którą spożyje dwa razy w tygodniu. A dobra polska kiełbaska to prawdziwy smakołyk! Na zdrowie!

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH