REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Spór o wędzenie elementem branżowych rozgrywek?

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl
  • Data: 20-01-2014, 18:44

Pomorska Izba Rolnicza sprzeciwia się nowym regulacjom, które zaostrzają poziomy substancji szkodliwych w środkach spożywczych. Jednocześnie mogą prowadzić do wyeliminowania z rynku producentów wędzonek.

REKLAMA

Zarząd Pomorskiej Izby Rolniczej wyraża swój kategoryczny sprzeciw wobec mających wejść w życie regulacji w tym zakresie. Od tysięcy bowiem lat, wędzenie, oprócz solenia i suszenia - było najbardziej skutecznym sposobem konserwowania żywności, pomijając jego walory smakowe i aromatyczne.

W liście otwartym Pomorskiej Izby Rolniczej czytamy, że - w ramach troski o zdrowie konsumentów, Unia Europejska decyduje się ograniczyć w pewnej mierze podaż rarytasów, którymi delektują się miliony konsumentów w Europie. Jednocześnie nie brakuje głosów, że ta sformułowana w 2011 roku regulacja, jest elementem rynkowych zmagań pomiędzy kolosami rynku spożywczego, a garstką producentów wędzonek, z których kilkudziesięciu (na przykładzie Polski) zarejestrowało swoje produkty na ministerialnej liście produktów regionalnych i tradycyjnych.

Zarząd Izby jednoznacznie krytykuje, ten przepis jednocześnie doszukując się w nim jakiegokolwiek sensu - I tu właśnie, czego normalnie myślący człowiek pojąć nie może, wyłaniają się granice absurdu i bezmyślności. Co teraz zatem ze wspomnianymi produktami na liście ministerstwa? Wykreślimy je? Uznamy, że nie są już smakowitymi, chlubnymi rarytasami i dopiszemy do listy niezdrowej żywności?

- Niestety, nie podzielamy zdania Pana Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który twierdzi że większość producentów nie będzie miało problemów z dostosowaniem się do nowych wymogów. Mówiąc to, Pan Minister oparł się na „pewnych", a szczątkowych w naszym przekonaniu, badaniach puławskiego instytutu. Niemal każdy smakosz wie bowiem, że intensywność aromatu, smaku i koloru wędzonki jest różna, gdy używamy drewna klonowego, bukowego, lipowego, dębowego czy olchowego i co za tym idzie, zawartość w wędzonkach, organicznych związków chemicznych: wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, czyli benzopirenów, jest także różna - pisze w liście Zarząd PIR.

Zarząd Izby zwraca uwagę na to, że równie szkodliwe, a może nawet i bardziej niż wędzenie produktów jest np. grillowanie. Dlatego nie ma przeciwskazań, aby wprowadzić obostrzenia prawne również w tym zakresie. - Spożycie zatem mięsa po takiej obróbce, może prowadzić do powstawania nowotworów, miażdżycy i wielu innych chorób! Wobec powyższego, spróbujmy zatem na forum europejskim zainicjować powstanie dyrektywy, która zakaże europejczykom grillowania w sobotnie popołudnia, gdzie taki sposób konsumpcji i spędzania wolnego czasu - jest już wręcz przedmiotem kultu! Propozycja wdaje się być absurdem, jednak ma solidne podwaliny i zamiary prozdrowotne! Wracając do sedna rzeczy: czemu zatem nam, którzy smak dobrze uwędzonej szynki czują w ustach od dziesiątek lat i przy każdych niemal Świętach - zabrania się hołdować tradycji we własny sposób i skazuje na zakupy w marketach: topionej w chemikaliach, „wędzonej" szynki „Dziadziusia i/lub Babuni", o zawartości mięsa na poziomie 60 proc.? - czytamy w liście.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tadeusz 21-01-2014, 11:00:
A co w tej kwestii Zrobiła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego?!
  • Jacek 21-01-2014, 10:41:
Proszę pamiętać ze te dyrektywę UE przegłosowali nasi ( obojętna mi jest opcja polityczna) na unijni posłowie bez jakikolwiek poprawek
pozdr
P.S. czyżby ich pensje (z dodatkami) zwalniają ich z myślenia o Polsce, którym to hasłem tak obecnie "wywijają" ?
  • Magdalena 21-01-2014, 09:00:
W zeszłym tygodniu Puls Biznesu opublikował artykuł podsumowujący światowy ranking, z czego są znane różne kraje. Z czego zasłynęła Polska? Nr 1 w kategorii kiełbasa! I jak ją przyjdzie wykonać bez wędzenia? To jakiś absurd. Uważam, że wpierw trzeba wyeliminować palenie papierosów jako źródło zachorowań na raka. A potem zabrać się za edukację i promocję zdrowego żywienia. Może nawet należałoby rozważyć podatek od śmieciowej żywności. Nie sądzę natomiast, aby ktoś zmarł od kiełbasy, którą spożyje dwa razy w tygodniu. A dobra polska kiełbaska to prawdziwy smakołyk! Na zdrowie!

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH