Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spożycie jaj w Polsce jedno z najniższych na świecie

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 16-05-2018, 14:26
Spożycie jaj w Polsce jedno z najniższych na świecie
fot. Shutterstock

Polacy spożywają około 160 jaj rocznie. Jest to jeden z najniższych wskaźników na świecie, mimo że od połowy lat 90. produkcja w naszym kraju sukcesywnie rośnie – wynika z informacji spółki Fermy Woźniak.

Jajka należą do grupy produktów łatwo dostępnych. Ich wartości odżywcze sprawiają, że powinny stanowić atrakcyjny produkt dla konsumentów w różnym wieku. Polacy spożywają około 160 jaj rocznie. Jest to jeden z najniższych wskaźników na świecie, mimo że od połowy lat 90. produkcja w naszym kraju sukcesywnie rośnie.

Francuzi i Włosi zjadają ich średnio 215, Niemcy około 235, Słowacy 212, jednak liderem zestawienia jest Meksyk ze średnią konsumpcją na poziomie 370 jaj na osobę rocznie. To więcej niż jedno jajko dziennie.

Jajko tylko w 10% składa się z tłuszczów, z czego jedynie 0,4% stanowi cholesterol. Jego ilość we krwi człowieka zależy od bardzo wielu czynników, m.in. genów, wieku, stylu życia oraz chorób. Nie zostało jednak potwierdzone, że jedzenie jaj może wpływać na podwyższone stężenie cholesterolu. Zwiększona zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasy omega-3 oraz omega-6) i fosfolipidów w żółtku niweluje jego szkodliwość. Lecytyna, dzięki właściwościom emulgującym, rozbija dostarczane do organizmu tłuszcze na małe cząsteczki, które nie mają możliwości, aby odłożyć się w ściankach naczyń krwionośnych, co w konsekwencji redukuje blaszkę miażdżycową. Dodatkowo, jajo ma niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej sportowców czy diabetyków. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), można spożywać nawet do 10 jaj tygodniowo.

- Nadal pokutuje pogląd, że w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia, należy wyeliminować z diety tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego. Aktualne opracowania wskazują jednak, że nie należy całkowicie eliminować cholesterolu i tłuszczów nasyconych, jedzmy więc jaja – mówi Małgorzata Kuriata, dyrektor sprzedaży i marketingu Ferm Woźniak.

Jajko dostarcza do organizmu wielu substancji odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem witamin z grupy B oraz A, D, E i K. Stanowi także bogate źródło składników mineralnych, tj. wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i potasu. Białko jaja jest natomiast pełnowartościowe, ponieważ zawiera pełen zestaw aminokwasów niezbędnych dla funkcjonowania organizmu, który nie jest w stanie ich wszystkich samodzielnie wyprodukować.

WHO w 1965 r. uznała białko jaja za wzór, który powinien służyć do pomiaru zawartości aminokwasów w produktach. W samym żółtku obecne są także dwa antyoksydanty – luteina oraz zeaksantyna. Substancje te mają bardzo korzystny wpływ na narząd wzroku, obniżają ryzyko zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Skorupka jajka stanowi swoisty rodzaj izolacji, dzięki któremu temperatura w jego wnętrzu nie przekracza 92 st. C. W surowym białku znajduje się z kolei awidyna, która blokuje wchłanianie biotyny, dlatego jaja należy poddać obróbce termicznej. Nie zaleca się jednak gotować jajka powyżej 10 minut ze względu na powstanie na żółtku zielonej otoczki, która jest efektem reakcji siarki z żelazem. Optymalny czas gotowania, nie przekraczający czterech minut, pozwala zachować wszelkie wartości odżywcze.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • 620 17-05-2018, 07:53:
WHO jest w okreslaniu diety dla czlowieka takim autorytetem jak ksiadz uczacy stylizacji paznokci :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 961) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.